Het gaat zo 'goed met de economie!' dat ABN Amro nog eens 1500 mensen ontslaat

Geen categorienov 16 2016, 13:00
Het kabinet vertelt ons nu al maanden dat het geweldig goed gaat met de economie. Helaas merken ze daar bij ABN Amro bar weinig van.
De bank heeft vandaag namelijk bekend gemaakt dat er binnenkort maar liefst 1500 banen geschrapt worden. De herorganisatie komt bovenop een al eerder aangekondigd massa-ontslag waarbij er maar liefst 1375 arbeidsplaatsen zouden vervallen.
De reden dat ABN zo fors bezuinigt is simpel: de bank heeft het financieel nog altijd niet gemakkelijk. Het massa-ontslag moet de komende jaren een bezuiniging opleveren van 400 miljoen euro. Daarmee hoopt ABN het hoofd alsnog boven water te kunnen houden en weer een echt gezond bedrijf te kunnen worden.
Zoals bij meer banken het geval is kiest ABN voor automatisering. Voor een deel is dat een logisch gevolg van technologische ontwikkelingen, maar voor een ander deel is dat ook de schuld van het kabinetsbeleid. Als het goedkoper was voor bedrijven om mensen in dienst te nemen en te houden zou ABN dat immers ongetwijfeld doen. Helaas zijn de loonkosten tegenwoordig zo hoog -- met dank aan Vadertje Staat die werkgevers én werknemers met allerlei extra kosten opzadelt -- dat dit gewoon onbetaalbaar is.
Door de combinatie van de twee bezuinigingen -- die van 1375 arbeidsplaatsen werd al eerder aangekondigd, die banen zouden vervallen in de periode tot 2020 -- loopt het aantal arbeidsplaatsen bij ABN terug van 26.500 aan fte’s (22.000 intern, 4.500 extern) in 2015 naar 23.000 in 2020. Zoals altijd geldt dat met name 'externe werknemers' het kind van de rekening zijn: er zal maar liefst 25% tot 30% minder gebruik worden gemaakt van hun diensten. Wat vaste werknemers betreft zal 10% het moeten ontgelden. Ook dat is natuurlijk een buitengewoon significant getal.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten