Het gedachtegoed van Geert

Geen categoriejul 24 2011, 19:00
Afgelopen vrijdag (zwarte vrijdag) heeft zich in en rond Oslo een dubbele aanslag voorgedaan op het hart van de Noorse en eigenlijk ook de Europese sociaal-democratie. Alsof het opblazen van het regeringscentrum, waarbij zeven doden vielen, nog niet genoeg was, ging de dader naar een eilandje Utoya bij de Noorse hoofdstad, en schoot als politieagent vermomd gericht op sociaal-democratische jongeren die daar op vakantiekamp bijeen waren. De teller staat nu op 92 doden. Je kunt de daad toeschrijven aan een gestoorde gek, een lonely wolf, die niet goed bij z'n hoofd was. Maar Anders Behring Breivik was intelligent genoeg om klassieken als Mill, Orwell en Machiavelli te lezen, op internet en in politieke clubjes actief te zijn, en een agrarische onderneming te beginnen die hem in staat stelde zonder verdenking honderden kilo's kunstmest aan te schaffen om een bom in elkaar te zetten. Misschien zaten er wat draadjes los in z'n hoofd, maar op zwarte vrijdag heeft hij die planmatig voorbereid op explosieve manier bij elkaar gebracht, en het resultaat was een verschrikkelijke aanslag die niet anders dan politiek kan worden geduid. Want de sociaal-democraten, onder wie de Noorse premier Stoltenberg (die overleefde), waren het doelwit van deze als 'rechts-extremist' omschreven man. De omschrijving klopt, want hij pleegde geweld vanuit onmiskenbaar rechtse politieke motieven.
Interessant was de ingetogen reactie van de Noorse premier, zelf doelwit, die meteen al op de mogelijkheid wees dat de aanslag niet van buiten (moslims) kon zijn gekomen, maar van binnen. In Nederland zag ik op de televisie Bram Peper, die het utopische vakantie-eilandje van de Noorse zusterpartij goed kende. Hij had niet zoveel met de schuld geven aan rechts of links. Ook partijleider Job Cohen, het afgelopen jaar het doelwit van talrijke vileine aanvallen op zijn persoon (vooral van rechts), wilde van geen beschuldigingen weten. Ik zou zeggen: hulde voor Bram en Job, want hun politieke beweging is 'in het hart getroffen' (Peper), en er waren meer dan tachtig vreedzaam kamperende jongeren uit hun politieke familie omver geknald. Toch bleven ze rustig, netjes en bij zinnen. Herinneren we ons de lynchstemming in Nederland nog na de moord op Pim Fortuyn? Vergelijk dit met de veel grotere tragedie die in Noorwegen is gebeurd en zie het verschil.
Nederland staat er sowieso gekleurd op, want in een manifest dat de dader op internet verspreidde, verwees de dader diverse keren naar ons land, dat door de massaimmigratie uit de islamitische landen wordt bedreigd. Ook had hij goede woorden over voor Geert Wilders, die als enige in Europa 'een conservatieve partij' zou leiden die die naam waard was. Ook de 'Onafhankelijkheidsverklaring voor Europa', een manifest van 1500 bladzijden (het lijkt de vermaledijde Europese Grondwet wel), doet sterk denken aan het gedachtegoed van Geert. En dat terwijl Noorwegen in 1972 al 'nee' tegen Europa zei en zelfs niet tot de EG is toegetreden. Sterker, als er één land verstandig is bestuurd en zijn soevereiniteit heeft bewaakt, dan is het Noorwegen (vaak onder leiding van sociaal-democratische vrouwen). Nog pijnlijker: de moordenaar van minimaal 92 onschuldige mensen pleitte ook voor de Nobelprijs voor de Vrede aan Ayaan Hirsi Ali, alsof de naam van Hirsi Ali door de brief van Mohammed B. op het lichaam van Theo van Gogh al niet genoeg is besmeurd.
Natuurlijk heeft Geert geen schuld aan de dubbele aanslag in Oslo. Die is het werk van één man, de zelfverklaarde nationalist en christelijke kruisvaarder Anders Behring Breivik (waarmee Europees rechts nu ook zijn eigen Yigal Amir heeft, die in 1995 de Israëlische sociaal-democratische premier Rabin vermoordde en een kras zette op het 'Oslo-proces'). De dader, die geen zelfmoord pleegde en in de rechtszaal 'verantwoording' wil afleggen, is ook niet weggelopen voor zijn urenlange, 9/11-achtige daad. Maar de obsessies en vijanden van de dader (de islam, het multiculturalisme, het cultuurrelativisme, het marxisme, links in het algemeen) komen wel angstig overeen met die van Geert en de dader verwijst zelf naar het messianistische wilderiaanse gedachtegoed. Dat maakt Wilders nog niet schuldig, maar hij kan ook niet meer de vermoorde onschuld spelen en doen alsof hij politiek niet verantwoordelijk is. Anders Behring Breivik is geslaagd waar degenen die het proces tegen Wilders hadden aangespannen hebben gefaald. Van je Scandinavische vrienden moet je het hebben. Breivik heeft Geert nog niet de mond gesnoerd, maar de PVV-leider zal voortaan wel een toontje lager moeten zingen. Links zal eraan herinneren dat de bom en de kogels ditmaal van rechts kwamen. Na zwarte vrijdag is de wereld voor de PVV niet dezelfde meer. En de sociaal-democratie in Europa kan heel rechts zonder veel grote woorden voorhouden dat het niet laf, maar juist dapper is om politiek correct te zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten