Het had allemaal nóg erger kunnen zijn: bomgordel Abdeslam weigerde dienst bij aanslagen Parijs

Geen categoriejan 25 2018, 15:00
137: zoveel onschuldige mensen kwamen er eind 2015 om toen islamistische terreur Parijs in haar greep nam. Naar nu blijkt, had dat aantal nóg hoger kunnen liggen.
Het is misschien wel de gruwelijkste aanslag op Europese bodem ooit: de islamistische terreuraanslag op Parijs van november 2015. Wat begon met berichten over ontploffingen bij een voetbalstadion, bleek uiteindelijk een metaculeus georganiseerde reeks aanslagen op verschillende plekken in de Franse hoofdstad. Het gruwelijkste waren wel de gebeurtenissen in concertzaal Bataclan: daar kwamen maar liefst 89 mensen om toen haatbaarden in het rond begonnen te schieten tijdens een optreden.
Alle extremisten kwamen bij deze gruweldaad om het leven... behalve Saleh Abdeslam. De man met 'Marokkaanse migratieachtergrond' - pardon, Fransman - werd lange tijd opgejaagd, voordat hij maanden later eindelijk kon worden opgepakt in de prachtwijk Molenbeek te Brussel. Inmiddels is wel duidelijk dat het om een jihadist gaat die graag zijn leven had gegeven om zoveel mogelijk ongelovigen de dood in te jagen. De vraag was al die tijd dan ook: waarom was dat niet gebeurd? Had hij misschien tóch spijt gekregen en zich bedacht?
Nou, nee dus. Franse explosievenexperts hebben de bomgordel, waarmee Abdeslam zich had moeten opblazen, grondig onderzocht. Daarbij zijn ze volgens een uitgelekt rapport tot de conclusie gekomen dat het gevaarte dienst weigerde: een ontstekingskabel was beschadigd, en de ontsteker was eveneens niet in al te beste staat. Naar alle waarschijnlijkheid probeerde Saleh het dus wel, maar werkte de techniek niet mee. Daarna zou hij het ding in een prullenbak hebben gesmeten, en zijn gevlucht.
Natuurlijk heeft onze altijd politiekcorrecte staatsomroep, de NOS, ook een theorie hierover. Volgens hen is het namelijk ook goed mogelijk dat het eigenlijk best een prima jongen was die spijt kreeg:

Toch weten we volgens NOS-correspondent Frank Renout nog lang niet alles, zo kan Abdeslam ook zelf de bomgordel onklaar hebben gemaakt. "Het is niet vastgesteld of Abdeslam heeft geprobeerd de knop in te drukken van de bomgordel", zei hij op Radio 1. "Het werkte niet, dat weten we nu, maar het is ook best mogelijk dat hij zichzelf toch ook niet tot ontploffing wilde brengen."

Goed zo, jongens: steek die koppen maar lekker in het zand!
Hoe het ook zij: het mag een godswonder heten dat het zo is gegaan, en dat Abdeslam zichzelf niet temidden van mensen wisten op te blazen. Niet dat de nabestaanden van de andere 137 slachtoffers daar wat aan hebben, natuurlijk: die zijn hun geliefden alsnog kwijtgeraakt aan islamistische terreur. Maar, hoe cru het in deze situatie ook mag klinken: het had dus nóg erger kunnen zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten