Drie hoeraatjes voor het Egyptische leger

Geen categoriejul 03 2013, 15:14
Byebye Morsi.
Vandaag wordt vrijwel zeker één van de belangrijkste dagen in de geschiedenis van het moderne Egypte. Om 17:00 uur plaatselijke tijd loopt het ultimatum, dat het leger afgelopen maandag vertrekte aan president Morsi, namelijk af. Als de leider van de Moslimbroeders dan nog steeds geen zaken heeft gedaan met de oppositie moet hij aftreden.
Het leger heeft vandaag al een bericht online gezet met de titel: 'De laatste uren'. In dat bericht staat dat het leger om vijf uur vanmiddag de grondwet ongeldig zal verklaren, het parlement zal ontbinden en nieuwe verkiezingen zal uitroepen. En, oh ja, president Morsi moet dan aftreden. Er zal dan onmiddelijk een interim regering in elkaar worden gezet, waarin alle stromingen vertegenwoordigd zijn.
"Het leger staat gereed om zijn bloed te offeren" om "de Egyptische bevolking te verdedigen tegen terroristen, radicalen of gekken" staat er in het bericht.
Gezien de toon van de aankondiging zijn de militairen klaar voor de strijd. Dat is niet zo heel gek, want Morsi heeft gisteravond al laten weten dat hij niet van plan is om op te stappen. Hij beschouwt zichzelf als de 'hoeder van legitimiteit'. Anders dan het leger is hij namelijk 'democratisch gekozen', aldus de president zelf.
Gisteren kwamen er bij clashes tussen aanhangers van Morsi en het leger al zestien mensen om. Als er vandaag inderdaad een seculiere coup volgt loopt dat aantal natuurlijk razendsnel op. De Moslimbroeders zijn niet bereid om de macht zomaar uit handen te geven. Zo hebben ze al aangekondigd geen "militaire rebellie" te accepteren, waar ze voor de duidelijkheid nog even aan toevoegen dat 'vrijheid belangrijker is dan leven'.
Ik ben bang dat deze door het westen gesteunde islamisten meer dan bereid zijn om het land in een burgeroorlog te storten om hun positie te beschermen en Egypte blijvend te islamiseren. Dat kon weleens uitlopen op een bloedbad.
Seculiere Egyptenaren kunnen zich dan ook opmaken voor een flinke strijd. Zij zullen door de Moslimbroeders namelijk gezien worden als dé aanhangers van het leger. Dat houdt in dat niet alleen soldaten, maar ook zij potentiële doelwitten zijn.
Niet prettig, maar alles is beter dan een Moslimbroeder nog langer aan de macht. Gematigde en verlichte moslims hebben het sinds zijn aantreden erg lastig, om nog maar te zwijgen over Egyptische christenen. Die zijn hun leven gewoon niet meer zeker.
Hoera voor het leger dus; de laatste bewaker van het secularisme in Egypte.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten