Het Kunduzeffect: de VVD implodeert

Geen categoriemei 20 2012, 11:29
Volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond zou de VVD genoegen moeten nemen met 25 zetels als er nu verkiezingen gehouden zouden worden.
Volgens De Hond verliest de VVD maar liefst drie zetels in een weekje tijd. De reden? Het kunduzakkoord, natuurlijk. De gemiddelde VVD'er vindt het een slechte deal - en terecht. Hoewel veel VVD'ers ofwel loyaal zijn, ofwel vinden dat de partij nog altijd 'de minst slechte' optie is, zijn er dus ook flink wat kiezers die de partij de rug toekeren. Met name de PVV profiteert daarvan.
Zo komt de VVD nu op 25 zetels uit, de PVV en de PvdA op 23, en het CDA moet genoegen nemen met 15 zetels.
Hoewel het kunduzakkoord natuurlijk een vreselijke deal is, bestaat de grootste fout van de VVD eruit dat ze het akkoord daadwerkelijk hebben verdedigd. Rutte had moeten zeggen dat hij ook niet blij was met de lastenverzwaringen, maar dat het niet anders kon. 'We moesten nu een pakket in elkaar zetten, of we dat wilden of niet'.
Liberale kiezers hadden het hem dan misschien nog wel kunnen vergeven. Nu koos hij er echter voor om het akkoord werkelijk te verdedigen. Hij is gaan brabbelen over een "historisch akkoord" waar ook "veel VVD-zaken in zitten".
VVD'ers zijn wel goed, maar niet gek. Zij zien dit waardeloze pakket en begrijpen dat er eerst en vooral "veel GroenLinks en D66-zaken in zitten". Als Rutte nou niet 'anders had gekund', had men hem misschien nog gesteund. Maar nu hij het pakket daadwerkelijk verdedigt kunnen ze alleen maar meewarig hun hoofd schudden, zich onderwijl afvragend waarom de premier zich ineens hard maakt voor een buitengewoon linkse koers. Linkse hobbies blijven in stand, de burger wordt hoger belast. Beste meneer Rutte, dat is géén VVD-akkoord.
Naast de VVD is er trouwens ook een andere verliezer: GroenLinks. Jolande Sap en de haren verliezen in één week tijd bijna 50% van hun virtuele zetels. Vorige week stonden ze op zeven, nu op vier. Dat is natuurlijk erg, maar het is nog erger dat men in 2010 nog tien zetels binnensleepte.
Vanwaar het verval? Waar de VVD een kunduzprobleem heeft, gaat het bij GroenLinks vooral om het gebrek aan democratie binnen de partij. De reactie van de powers that be op Tofik Dibis kandidatuur doet de partij meer kwaad dan goed. Kiezers hebben geen trek in totalitaire clubs.
De nieuwe zetelverdeling volgens De Hond: VVD 25 (-3), PvdA 23 (+3), PVV 23 (+3), CDA 15 (-), SP 29 (-), D66 17 (-), GroenLinks 4 (-3), ChristenUnie 6 (-), SGP 3 (-), Partij voor de Dieren 3 (-), Overige partijen 2 (-).
Foto: Rutte met zijn ideologische bondgenoot, Wim Kok. Wikimedia Commons / minister-president.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten