Het leven wordt duurder, dankzij het kabinet

Geen categoriejan 13 2014, 11:30
U wist het eigenlijk al, maar nu wordt het bevestigd door het CBS: Rutte-II maakt het leven duurder.
Eind vorige week kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek met het nieuws: "In 2013 werden flinke prijsstijgingen voornamelijk veroorzaakt door belastingwijzigingen." Daarmee bedoelen de rekenmeesters natuurlijk belastingverhogingen.
Vooral de roker werd vorig jaar verder uitgeknepen. Doordat de accijns weer eens werden verhoogd, werd shag maar liefst 16 procent duurder. De afgelopen tien jaar is de prijs van een pakje sigaretten verdubbeld. Bijna drie kwart van de prijs van een pakje sigaretten bestaat nu uit belastingen.
Ook verzekeringen zijn flink duurder geworden, omdat de assurantiebelasting is verhoogd van 9,7 naar 21 procent. Gemiddeld zijn verzekeringen vorig jaar met 8 procent in prijs gestegen. De inboedelverzekering werd bijna 14 procent duurder. Alleen de zorgverzekering werd iets goedkoper, omdat daar geen assurantiebelasting over wordt geheven en de marktwerking in de zorg steeds beter werkt.
Het kabinet pakt de consument zo twee keer in de portemonnee: Eerst meer inkomensbelasting betalen (want de schuiven zijn bevroren en hoge inkomens betalen een 'crisisheffing'), en vervolgens ook meer moeten betalen voor de alledaagse boodschappen (de btw is immers ook verhoogd). Het is zelfs nog erger, want mede dankzij het kabinetsbeleid kampt Nederland met een hoge inflatie. U heeft dus minder te besteden en het geld dat U overhoudt is ook nog eens minder waard!
Is er dan helemaal geen goed nieuws? Toch wel. Volgens het CBS zijn telefoons vorig jaar bijna 9 procent goedkoper geworden. Het is natuurlijk niet helemaal toevallig dat juist in de sector waar sprake is van gezonde concurrentie de prijzen dalen terwijl de kwaliteit steeds verder stijgt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten