Hèt televisiemoment van 2012

Geen categoriemei 19 2012, 15:15
Wat op het spel staat bij de komende verkiezingen glashelder voor het voetlicht gebracht in minder dan 5 minuten.
Het kwam al even langs op DDS-tv maar dit media event verdient zeker ook een plaatsje op de voorpagina. Eigenlijk twijfelde ik donderdagavond eerst of ik zou gaan kijken naar Knevel & Van den Brink, want de gastenlijst zag er nogal slaapverwekkend uit. Maar na ruim 12 minuten, waarin Diederik Samsom zijn voorspelbare visie mocht geven op het Kunduz-akkoord, sloeg ineens de vlam in de pan.
Jelle Brandt Corstius, bekend als reizende reporter in landen die vroeger tot de Sovjet-Unie behoorden, en uitgenodigd om wat te komen vertellen over Oekraïne in verband met het EK voetbal, onderbrak de sociaal-democratische voorman in zijn monoloog:

Ik heb altijd PvdA gestemd, maar dit keer ga ik dat niet doen.

Meteen stond de hele uitzending op zijn kop. Vanaf dat moment hing Samsom groggy in de touwen terwijl de strijdlustige reisreporter hem, onder de ogen van de verbijsterde presentatoren, de ene na de andere verbale mokerslag toediende. En zo was ineens het ESM-verdrag [lees hier en hier meer] - waarover Brandt Corstius terecht opmerkte dat de media er helemaal geen aandacht aan besteden - het onbedoelde middelpunt van de uitzending. De ontketende talkshowgast produceerde de ene na de andere rake oneliner:

40 miljard aan mensen in Brussel [geven] die niet goed crisismanagement beoefenen [...] Het fundamentele probleem is dat stabiliteit ten koste gaat van democratie [...] wie zegt dat Europa zo goed met dat geld om kan gaan? [...]  [op de vraag van de presentator "zit je nou een beetje op de lijn van Geert Wilders?"] Ja, ik begrijp er zelf ook niks van.

Het amusante van dit alles is natuurlijk dat hier geen halve gare populist aan het woord is die zijn heil zoekt achter de dijken, maar een rasechte kosmopoliet met een keurige linkse achtergrond. En van dat soort mensen zal Nederland het toch vooral moeten hebben wil het verlost worden van de apathie inzake Europa die de mainstream-partijen al jaren in zijn greep heeft en waardoor wij nu op het punt staan dit zelfmoordpact dat het ESM is, te sluiten. Die partijen zullen er alles aan doen dat ESM-verdrag nog snel voor de verkiezingen en zo geruisloos mogelijk door het parlement te loodsen, maar als Brandt Corstius nu een trend heeft gezet - en dat zou zomaar kunnen - dan zullen zij dat bij bij die verkiezingen lelijk bezuren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten