Hoe Keynesianen zichzelf tegenspreken

Geen categoriemei 28 2013, 14:00
Fareed Zakaria, een groot voorstander van stimuleringsbeleid, gelooft dat het bewijs daar is: de Keynesianen hebben gelijk, het bezuinigingsbeleid heeft gefaald. Hij noemt alleen het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk, maar goed. Ook daar kunnen we vaststellen dat er per saldo niet is bezuinigd. Sterker, de Britse overheidsuitgaven stijgen nog elk jaar. Dat heet dan volgens links "austerity."
Zelfs als het "bezuinigingsbeleid" is dat heeft gefaald, weet zelfs Zakaria dat we niet verder komen door simpelweg meer uit te geven. Wat echt nodig is, zegt hij, zijn structurele economische hervormingen, zoals het verlagen van import- en exportbeperkingen, het afschaffen van staatssteun voor bedrijven en deregulering om het makkelijker te maken zaken te doen. Niet bepaald het soort hervormingen waar links bij staat te juichen.
In tegendeel, dat zijn juist het soort hervormingen dat landen in het zuiden van Europa wordt opgelegd als onderdeel van de "austerity" die zij moeten verduren als voorwaarde voor de miljardensteun uit andere eurolanden. En dat is dan iets waar Keynesianen als Zakaria zich wel tegen verzetten. Hoe krom wil je het hebben?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten