Hoe verder met Van Aartsen?

Geen categorieaug 17 2014, 17:44
Jozias van Aartsen heeft zichzelf en zijn ambt te schande gemaakt, maar maakt absoluut geen aanstalten om op te stappen.
In een normale wereld, in normale tijden, zou de burgemeester van Den Haag, de VVD'er Jozias van Aartsen, de eer al lang aan zichzelf hebben gehouden door het bijltje erbij neer te gooien en de koning te vertellen dat hij op zoek kon gaan naar een nieuwe burgemeester. Dat zou geen enkel probleem zijn aangezien er meer dan genoeg politiekcorrecte ons-kent-onsen rondlopen in het Haagse, die maar wat graag plaats willen nemen op het pluche.
Jammer maar helaas, we wonen niet in normale tijden, en al helemaal niet in een normale wereld. In plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor zijn episch falen door a) niet op te treden tegen extremisten die de Schilderswijk hebben gekaapt en b) lekker van zijn vakantie te genieten heeft Van Aartsen teruggevochten... door anderen de schuld te geven van de kritiek op zijn persoon. Zoals ik gisteren al berichtte beschuldigt hij met name PVV-leider ervan de kiezer tegen hem op te zetten. Niet Den Haag, niet de burger, niet de belastingbetaler, maar hij - Mr. Mayor himself - is het grote slachtoffer in dit verhaal.
In het verleden zouden de media op zo'n moment klaar staan om korte metten met hem te maken. Er zou geen dag voorbij gaan zonder dat hij zware kritiek te verduren kreeg, tot hij dan eindelijk zou beseffen dat het zo niet langer kon en hij op zoek zou gaan naar een carriere buiten de politiek.
In Nederland anno 2014 werkt het zo niet. Nu nemen de media het bewust voor hem op, en spelen ze zelfs spelletjes met hem om de gedeelde vijand - Wilders dus - zwart te maken.
Ondanks zijn wanprestaties hoeft Van Aartsen zich dus geen zorgen te maken. Hij kan doen en laten wat hij wil, niemand in een positie van macht die hem erop aanspreekt, ook zijn collega's van de VVD niet. Dat laatste is niet zo gek aangezien die partij totaal niet onder zijn uitspattingen lijdt; de VVD is op dit moment met gemak weer de grootste in de peilingen, dus Mark Rutte en Halbe Zijlstra maken zich nergens druk om. Waarom zouden ze ook?
Bovenstaande leidt wel tot de vraag wat wij - mensen die geloven dat slecht presterende burgemeesters wel verantwoordelijk moeten worden gehouden voor hun falen - hieraan kunnen doen? Vrijwel iedere Nederlander deelt de kritiek op Van Aartsen. Is die grote groep dan echt machteloos, puur en alleen omdat een kliek van politiekcorrecte WC Eend'ers het voor het zeggen hebben?
Het antwoord is daarop natuurlijk: neen. We zijn niet machteloos... niet op de lange termijn, tenminste. Het moge duidelijk zijn dat we Van Aartsen nu niet uit zijn mooie prestatie kunnen (laten) zetten. Daarvoor hebben we de medewerking nodig van zowel de mainstream media als de politiek. Helaas is dat niet het geval. Toch kunnen we het de Haagse burgervader in de loop der jaren wél lastig kunnen maken. Hoe? Door continu met hem bezig te zijn, door hem te bekritiseren als hij een fout maakt, en door het publiek - en dus de politiek - continu te herinneren aan deze meest recente episode van mismanagement. We mogen hem dus geen moment - nog geen dag - met rust laten. Hij moet ervan worden doordrongen dat we dit niet accepteren en dat er op termijn politiek met hem zal worden afgerekend. Uiteindelijk zal hij dan onder de druk bezwijken en op zoek gaan naar een andere positie waardoor hij 'meer tijd met zijn gezin kan besteden.'
De strijd (voor Den Haag) is vandaag verloren, maar dat betekent niet dat we ook genoegen moeten nemen met een nederlaag in deze politieke oorlog. Gewoon door blijven gaan en de druk erop houden. Op een gegeven moment moet het dan wel knappen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten