Hoera: we hebben er een nieuw euroland bij!

Geen categoriejan 01 2014, 12:00
Vanaf nu kunt u ook met euro's betalen in Letland.
Lang leve de Europese Unie en dan met name de euro! Nog even en we kunnen in de hele wereld met deze munteenheid betalen. Wel zo praktisch, natuurlijk: je kunt er zoveel van bijdrukken als je wilt en het ontwerp ziet er best aardig uit.

Letland is in de nacht van dinsdag op woensdag officieel de achttiende lidstaat van de eurozone geworden, ondanks tegenkanting vanuit de bevolking van het land met twee miljoen inwoners. Om middernacht namen de Letten afscheid van 2013 en van hun munt de lats.

Het mooiste hiervan is dat, hoewel de Letse variant van Jan met de Pet, er keihard op tegen is, de elite van dat land het beter weet. Uit een peiling van eerder dit jaar blijkt namelijk dat slechts een derde van de twee miljoen Letten voorstander is van invoering van de euro. Heel vreemd is dat niet, aangezien de overheid flink wat maatregelen heeft moeten nemen om Letland 'euro-waardig' te maken, wat natuurlijk eerst en vooral betekent dat dit land volgens de spelregels van West-Europa moet spelen, ook als dat helemaal niet in diens belang is.
Als gezegd heeft de politieke klasse daar - mazzelaars die onze vrienden uit Letland zijn - lak aan. Premier Valdis Dombrovskis vindt het namelijk wél goed voor zijn land, wat burgers daar ook van moge denken. "Voor buitenlandse investeerders zal het goedkoper werken worden," aldus de premier, die ook vertelt dat er door invoering van de euro geen conversiekosten meer betaald hoeven te worden door bedrijven die lats in euros moesten omzetten en omgekeerd.
Ik kan me natuurlijk vergissen, maar is dat niet min of meer hetzelfde als wat Griekse politici hun volk jaren geleden beloofden toen Griekenland lid werd van de eurozone? Meer groei, stabiliteit, meer investeringen..? Hoe heeft dat ook alweer uitgepakt?
Gezien het gemiddelde inkomen van Letten maak ik me alweer ernstig zorgen; mogen we binnenkort weer bakken met geld overmaken om arme mede-Europeanen een handje te helpen?
Natuurlijk doet Letland het op dit moment heel goed en is het in economisch opzicht niet te vergelijken met Griekenland. De economie groeit snel, wat fantastisch is, en die groei zal zich nog wel even doorzetten, maar dat maakt het nog geen tweede Duitsland - om maar een voorbeeld te noemen.
En zelfs als Letland dat punt ooit wel bereikt moeten Letten zich grote zorgen maken: dan mogen ze namelijk andere eurolanden uit de penarie helpen als zij in de problemen komen. Dit terwijl ze het zonder de euro ook al prima deden en die munt dus helemaal niet nodig hebben.
Jammer voor Letten dat hun overheid hun wensen naast zich neerlegt. Wat dat betreft past dat land dan toch wel bijzonder goed in de EU.
Iemand die onze Letse vrienden dan toch nog graag wil feliciteren?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten