Hoeveel principes heeft D66 nog over?

Hoeveel principes heeft D66 nog over?

Volgens mij niet veel meer. De partij is ineens ook helemaal pro-Koningshuis.

In de voorbije jaren heeft D66 een hoop kroonjuwelen laten vallen. Je zal Pechtold en de zijnen niet meer horen over de gekozen burgemeester (sterker nog, dé grote D66-man achter de gekozen burgemeester heeft zich laten benoemen als.. ehm.. benoemde burgemeester), referenda hebben ineens niet zo'n prioriteit meer. En nu puntje bij paaltje komt maakt D66 zich ook niet meer hard voor het herstel van de Republiek. Nee, Alexander Pechtold wil dat Rutte meer doet om Koning Willem-Alexander te beschermen:

Premier Mark Rutte moet koning Willem-Alexander beter beschermen tegen maatschappelijke ophef, zoals die over de peperdure verbouwing van paleizen. Dat schrijft D66-leider Alexander Pechtold dinsdag in een opiniestuk in de Volkskrant.

"Het koningschap is een belangrijk symbool in onze samenleving. Al te hoge kosten en te weinig openheid daarover maken de koning onnodig kwetsbaar", aldus Pechtold.

Wat lief van de oud-burgemeester van Wageningen! Hij wil niet dat onze Koning - die hij een belangrijk symbool van Nederland acht - op een onnnodige manier kwetsbaar is. Willem-Alexander verdient bescherming, en zijn makker Rutte van de VVD moet daar voor zorgen!

Zoiets is natuurlijk totaal niet te rijmen met het oeroude D66-streven om de monarchie af te schaffen en te vervangen door een republiek. Het blijkt dus maar weer eens wat voor een totaal principeloze partij D66 is geworden. Inmiddels kan ieder standpunt, iedere jarenlang ingenomen mening en ieder zogenaamde 'heilige koe' worden ingewisseld voor een soundbite met een aanval wanneer dat snel en kortstondig politiek gewin kan opleveren.

En dan is uitgerekend D66 de partij die keer op keer met het vingertje wijst naar andere partijen en ze uitmaakt voor populisten en "politiek misdadig." Maar wanneer D66 geen enkele diepgegronde mening meer lijkt te hebben en op elk relletje meesurft, mag Alexander Pechtold zich ernstig gaan afvragen of zijn fractie eigenlijk niet het meest populistische partijtje uit heel Den Haag is.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties