Homohatende PvdA'er: inpakken en wegwezen

Geen categoriejul 11 2014, 12:45
De PvdA Breda-raadsfractie bleek een homohater te herbergen, en heeft hem pardoes de laan uitgestuurd. Jamal Nouhi heeft z'n bijbaantje verloren, maar de vragen blijven.
Kijk, ik geef niet snel complimenten aan een progressieve politieke partij, maar dit is natuurlijk de enige juiste reactie:

PvdA-raadslid Jamal Nouhi is door zijn partijgenoten uit de Bredase fractie gezet. Aanleiding hiervoor zijn homofobe comments die hij op een website plaatste.

,,De PvdA-fractie in Breda stelt vast dat de uitspraken van Nouhi lijnrecht tegenover het gedachtegoed van de PvdA staan. Daarom kan hij geen deel meer uitmaken van de fractie'', staat in een verklaring. [...]

Nouhi reageerde op kritiek van Human Rights Watch op Marokkaanse veroordelingen van homoseksuelen. De mensenrechtenorganisatie moest zich niet met 'onze staatsgodsdienst' bemoeien, vond de PvdA' er. ,,Ze hebben zich nu bewezen als een organisatie die denkt moreel superieur te zijn, hogere standaarden te hebben dan andere 'achterlijke' landen.”

Nouhi had een ondubbelzinnige boodschap voor Human Rights Watch: ,,Respecteer onze cultuur, ons land en onze mensen, of rot op."

De vraag 'wat gebeurt er als je als PvdA'er openlijk blijk geeft van homohaat' is nu beantwoord. Dan vlieg je de laan uit.
Maar de grootste vraag van allemaal blijft staan: en dat is natuurlijk wat iemand als Nouhi nou precies te zoeken had bij de PvdA. Hoe raak je als conservatieve moslim verzeild bij een progressieve partij?
En ik zeg conservatief, want Jamal verdedigt niet alleen het recht van Marokko om homo's voor hun geaardheid tot drie jaar celstraf te geven (!). In andere internetposts kan namelijk worden gelezen hoe de PvdA'er in zijn erbarmelijke Engels strenge immigratiewetten verdedigt - ook in Nederland, hoe hij de eigen cultuur superieur acht aan andere culturen, en tenslotte druk Nouhi ons in een tweet op het hart dat de brute Toeareg-rebellen toch vooral als "vrijheidsstrijders" moeten worden aangeduid. Mind you: dit is in het echt een bende moordende kidnappers, maar voor Nouhi zijn ze dappere vrijheidsstrijders.
Is Nouhi een eenling? Of zijn er meer zoals hij? Hoeveel homohaters lopen er eigenlijk rond bij de PvdA? De PvdA was één van de drie partijen, zelfs, die destijds nota bene het initiatief nam voor het homohuwelijk. Het zou toch gek zijn als zij zich nu gaan ontpoppen als de anti-homopartij bij uitstek.
Hoe komt dit zo? Het heeft er alle schijn van dat de PvdA in hun drang een 'representatieve afspiegeling van de samenleving' op de PvdA-kieslijsten te bewerkstelligen, een beetje te enthousiast is geweest. Iemand als Nouhi is te makkelijk een verkiesbare plek gegund, waarschijnlijk vanwege zijn Marokkaanse achtergrond. Er is onvoldoende gekeken naar de samenhang tussen zijn eigen gedachtengoed en het PvdA-gedachtengoed: dat is namelijk maar mondjesmaat aanwezig.
Op deze manier verpesten de PvdA en Nouhi het voor de Marokkaanse politici die wel netjes binnen de lijnen blijven kleuren. Ik noem bijvoorbeeld Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam.
Laat het geval-Nouhi dus een wake-up call zijn voor de sociaal-democraten. Blijf politici selecteren op hun ideeën, en niet op hun achtergrond. Anders kan je de partij wel meteen omdopen tot de Nederlandse AK-Partij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten