Hongaarse premier Viktor Orban: 'Wij zien deze mensen niet als vluchtelingen, maar als islamitische indringers'

Geen categoriejan 09 2018, 12:00
In een interview met de Duits krant Bild noemt de Hongaarse premier Viktor Orban de vluchtelingencrisis een "invasie." Geert Wilders is het daar, weinig verrassend, helemaal mee eens.
Hoewel het hele interview verstopt zit achter een betaalmuur heeft Voice of Europe het toch kunnen lezen. Die Engelstalige website bericht dat Viktor Orban van zijn hart bepaald geen moordkuil maakte tijdens het interview. "We zien deze mensen niet als islamitische vluchtelingen," aldus de Hongaarse premier, "we zien hen als islamitische indringers." Of, misschien beter vertaald: veroveraars.
"Ze moeten door vier landen trekken als ze van Syrië naar Hongarije willen komen," ging Orban verder. "Deze mensen vluchten niet voor hun leven, maar willen gewoon een beter leven. De vluchtelingen hadden van tevoren toestemming moeten aanvragen. In plaats daarvan zijn ze op illegale wijze over de grens gekomen."
Vervolgens legde Orban uit dat dit in zijn ogen een enorm probleem is omdat "wij geloven dat een groot aantal moslims uiteindelijk in een parallelle samenleving resulteert, omdat christelijke en islamitische gemeenschappen onverenigbaar zijn."
Het zal weinig mensen verbazen dat PVV-leider Geert Wilders het hier helemaal mee eens is -- behalve misschien in zoverre dat hij dit een aantal jaren geleden misschien wel gedacht had, maar nooit hardop zou zeggen. Dat is blijkbaar compleet veranderd:
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/950427069120483329
Natuurlijk gaan Orban en Wilders snel voorbij aan het feit dat er nogal een verschil is tussen massa-immigratie en een meer planmatige versie van immigratie. En ook dat er een verschil is tussen half-analfabete mensen uit kleine dorpen in het Midden-Oosten en goed opgeleide mensen uit steden. En tussen echte vluchtelingen en nepvluchtelingen. En tussen fundamentalisten en niet-fundamentalisten.
Zo kan ik nog wel even doorgaan. Orban en Wilders zien alleen maar het onopgeleide deel dat uit nepvluchtelingen bestaat en dat een aanhanger is van een bijzonder fundamentalistische versie van de islam. Die zitten er zeker bij, daar kun je weinig tegen in brengen. Maar er zijn ook heel veel mensen die échte vluchtelingen zijn. En ja, er zijn ook migranten bij die wél goed opgeleid zijn en er moderne religieuze denkbeelden op nahouden.
Wilders en Orban zien dat niet... of weigeren dat in te zien. Voor deze twee mannen is alle immigratie vanuit 'islamitische landen' per definitie slecht. En dat is precies waarom iedereen die op een serieuze manier nadenkt over deze problematiek deze heren niet al té serieus kan nemen. Ze gaan gewoon té ver -- en zijn daar nog trots op ook.
Betekent dit dan dat een man als Martin Schulz, die in het interview bekritiseerd wordt door Orban, gelijk heeft, en dat meer, meer, meer alleen maar goed is? Natuurlijk niet. De waarheid ligt ergens in het midden. Échte staatsmannen zoeken die waarheid op, en verkondigen die vervolgens.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten