Hoofd Duitse inlichtingendienst waarschuwt: ISIS rekruteert asielzoekers, vooral minderjarigen

Geen categorieapr 10 2016, 20:00
De Duitse inlichtingendienst heeft meer dan 300 pogingen geregistreerd om asielzoekers bij ISIS te rekruteren.
Het Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), de Duitse inlichtingendienst, is in opperste staat van paraatheid. Deze week publiceerde ISIS via meerdere kanalen bedreigingen aan het adres van Duitsland. Na Parijs en Brussel, zou Berlijn het volgende doelwit zijn. Ondanks de dreigementen heeft de inlichtingendienst nog geen concrete aanwijzingen van een geplande aanslag bij onze Oosterburen.
[caption id="attachment_135536" align="aligncenter" width="567"]De Duitse inlichtingenchef Hans-Georg Maassen De Duitse inlichtingenchef Hans-Georg Maassen[/caption]
Tot op heden zijn er in Duitsland nog geen grote aanslagen gepleegd door radicaal-islamitische bewegingen, maar als het aan ISIS ligt komt daar snel verandering in. Zo'n 500 tot 600 Duitse burgers hebben zich aangesloten bij ISIS in Syrië, die een groot terreurrisico vormen. Bovendien heeft ISIS sympathisanten in Duitsland zelf – de moslimgemeenschap van het land telt 4,3 miljoen mensen. Zelfs als slechts 0,1 procent van hen ISIS zou steunen, komt dat neer op 43 duizend sympathisanten.
Volgens Hans-Georg Maassen, het hoofd van de BfV, is de dreiging "extreem". De inlichtingendienst heeft momenteel 1,100 ISIS-aanhangers in het vizier die een grote dreiging vormen voor de Duitse staatsveiligheid. Die dreiging wordt alleen maar groter, aldus Maassen, omdat ISIS probeert nieuwe jihadstrijders te rekruteren onder asielzoekers. Zijn dienst heeft meer dan 300 pogingen ontdekt waarbij ISIS probeerde om asielzoekers in te lijven – asielzoekers die momenteel in groten getale Europa binnenkomen.
LiveLeak-dot-com-8f6_1426927978-childarmy1_1426928226
Maassen vreest dat ISIS met name minderjarigen rekruteert. Onder de asielzoekers in Europa zijn veel minderjarigen die zonder hun ouders reizen. Deze jongens zijn extra kwetsbaar om als jihadstrijder te worden ingelijfd. In de woorden van Maassen:

"Ik maak me vooral zorgen om de vele alleenreizende minderjarigen – deze groep wordt doelgericht benaderd."

Volgens de inlichtingenbaas vormt de rekrutering door ISIS een "enorm risico tot radicalisering" onder asielzoekers. Het lijkt erop dat ISIS zijn focus verschuift. Eerst probeerde de terreurgroep vooral om jongeren uit Westerse landen over te halen om naar Syrië en Irak te komen, nu richt de terreurorganisatie zich ook op het radicaliseren van mensen die vanuit het Midden-Oosten richting Europa komen. ISIS heeft meermaals opgeroepen tot het plegen van aanslagen op het Keulen-Bonn vliegveld, en op het kantoor van Angela Merkel. Mogelijk willen ze hun nieuwe minderjarige rekruten onder asielzoekers inzetten, om dat doel te bereiken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten