Hoofddoekdraagster én vrouwenrechtenactiviste: "Waarom moeten wij altijd maar een uitzondering vormen?"

Geen categorienov 21 2017, 10:00
"Gaan we dan ook tulbanden van Sikhs toestaan en lange rokken zoals ze die in de Biblebelt dragen?"
Shirin Musa is vrouwenrechtenactiviste én de trotse draagster van een hoofddoek. Die hoofddoek draagt ze al jaren -- sinds de basisschool. De reden moge duidelijk zijn: zij beschouwt dat een religieuze plicht voor moslimvrouwen. Niet dat ze vindt dat andere moslima's een hoofddoek op moeten, maar persoonlijk vindt ze dat wel een plicht.
Daar kun je het mee eens of oneens zijn, maar feit is dat dit een keuze van de vrouw zelf is. Of ze er nou voor kiest om een hoofddoek te dragen of niet, dat is aan haar. Punt.
Interessanter is dat deze dame weinig waardering kan opbrengen voor de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens, dat gisteren oordeelde dat de politie de mensenrechten van een moslima schendt door het haar te verbieden om tijdens haar werk een hoofddoek te dragen.
"Jij moet ten dienste staan aan het ambt, niet andersom," zegt Musa daarover tegen De Telegraaf. En dan:

"Waarom moeten wij altijd maar een uitzondering vormen? Gaan we dan ook tulbanden van Sikhs toestaan en lange rokken zoals ze die in de biblebelt dragen? Als ik bij de KLM ga werken, eis ik ook geen roze pak op omdat ik niet van blauw houd. De politie is er altijd klip en klaar over geweest: iedereen is welkom en iedereen draagt een uniform om neutraliteit uit te stralen."

En ja, ze heeft de moed om hetzelfde te zeggen tegen mede-moslima's die de regel over hoofddoeken bij de politie bekritiseren:

"Ik zeg dan tegen ze: stel, er breken rellen uit met Marokkaanse mensen. Hoe zou je het dan ervaren als mannen met keppeltjes de orde herstellen? De politie moet neutraliteit uitstralen. Net als een rechter. "

Het is een goed voorbeeld omdat we natuurlijk allemaal weten hoe die vrouwen zich dan zouden voelen; dat zouden ze niet eens bijna acceptabel vinden. Sterker nog, het zou weleens het recept kunnen zijn voor grootschalige rellen. Ze zouden toch raar staan te kijken in Amsterdam Osdorp als daar opeens een legertje politieagenten met keppeltjes een huis binnenvalt vanwege een verdenking van terrorisme. Ofzoiets.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten