Hoofdstedelijke sloop van de PvdA gaat door

Geen categoriefeb 26 2014, 11:30
Vandaag: de PvdA Amsterdam gaat kopje onder en lijkt aanstonds niet meer de grootste partij van de hoofdstad te zijn. Dat wordt vanaf volgende maand D66.
Goed nieuws voor alle PvdA-haters, -bashers, -trollers en -concurrenten. Kortom: iedereen die zelf z'n kostje wil verdienen en niet van de staat cadeau krijgen, iedereen die niet verliefd is op de Europese Unie of belastingen en alle allochtonen die weigeren zich een zieligheidscomplex te laten aanpraten. Na zo'n 70 jaar aaneengesloten heerschappij lijkt er volgende maand een einde te komen aan het bewind van de PvdA in Amsterdam. Hoera! Leest u zelf maar in Het Parool:

In de nieuwste peiling voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam is D66 groter dan de PvdA, sinds jaar en dag de grootste partij in de hoofdstad.

In de enquête van het gemeentelijke onderzoeksbureau O&S, verricht in opdracht van Het Parool, krijgt D66 13 van de 45 zetels, bijna een verdubbeling ten opzichte van de huidige 7. De PvdA valt van 15 terug naar 10 zetels. Als dat ook het geval is bij de verkiezingen van 19 maart, is dat een historische nederlaag voor de PvdA.

Een historische nederlaag, that's damn right. De resultaten zijn daarnaast zeker bemoedigend te noemen, omdat de voorlaatste peiling nog aangaf dat D66 slechts één zetel meer zou boeken dan de PvdA, maar blijkens deze jongste peiling is die voorsprong inmiddels opgelopen tot drie zetels. Heel mooi! Niet omdat wij bij De Dagelijkse Standaard nu zoveel ophebben met D66 (integendeel, zelfs), maar omdat een verlies van D66 in Amsterdam niks betekent voor de stabiliteit van het kabinet. Het beleid zal er misschien een fractie minder links van worden, maar veel zal het niet schelen.
Nee, de reden dat ik hoop dat D66 de PvdA verslaat in Amsterdam is omdat een verlies van de PvdA aldaar wel eens landelijk zou kunnen resoneren. Het geeft het signaal af aan Diederik Samsom en Lodewijk Asscher dat alle zeilen bijgesteld moeten worden om het sociaal-democratische schip niet tegen de klippen te laten lopen. In normaal Nederlands betekent dit: rellen in het kabinet om ook nog de laatste VVD-kantjes van het regeringsbeleid af te slopen. Ook als dit betekent dat de liberalen op een gegeven moment helemáál geen heil meer zien in een samenwerking met de sociaal-democraten en het paarse beleidsexperiment tot flop verklaren en stopzetten. En dan mag de kiezer naar de stembus voor een nieuwe Tweede Kamer.
Overigens staat de PvdA niet alleen in Amsterdam op grote achterstand. Ook in Rotterdam, Den Haag en Utrecht lijken de sociaal-democraten hun ooit zo vanzelfsprekende positie als Lijst 1 kwijt te zullen raken. Ook die verliezen zullen pijnlijk zijn voor de PvdA, maar geen van allen zo ontzettend kwetsend en grievend als het verlies van onze hoofdstad.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten