Hoppa! Comité 4 en 5 Mei weert band van anti-semiet die "Hamas Hamas joden aan het gas!" scandeerde

Hoppa! Comité 4 en 5 Mei weert band van anti-semiet die "Hamas Hamas joden aan het gas!" scandeerde

De band Broederliefde van rapper Emms, die zich vorig jaar een tikkeltje anti-semitisch uitliet, is absoluut niet meer welkom op de Bevrijdingsfestivals van dit jaar.

Met het aflopen van de winter komt de lente steeds dichterbij! Daar zal niemand een traan om laten natuurlijk: beter weer, terrasjes pakken en langere dagen zullen allemaal behoren tot de komende maanden. Wat er echter ook bij hoort is dat we op 4 mei weer herdenken en op 5 mei vieren, tijdens de traditionele Bevrijdingsfestivals. Daar staan altijd aardig wat bands die 'aansluiten op de huidige generaties', maar enkele daarvan worden altijd door het Nationaal Comité 4 en 5 Mei uitgekozen als zogenaamde 'ambassadeurs van de vrijheid'. Zij mogen het hele festijn gaan promoten, en krijgen een centrale plek op de festival van 5 mei.

Je zou dan ook verwachten dat dit allemaal mensen zijn die de ziel van die twee dagen, waarin we niet alleen vieren vrij te kunnen zijn maar ook vooral herdenken wie hun leven gaven voor die vrijheid, breed uitdragen. Helaas bleek dat bij één van die lui niet zo het geval te zijn. Rapper Emms van Broederliefde lijkt namelijk niet helemaal begrepen te hebben wie nou ook alweer het grootste slachtoffer waren van de uitmoordpartijen in de Tweede Wereldoorlog: het joodse volk. Emms zou het namelijk wel prima vinden als die mensen, net als 72 jaar jaar geleden, allemaal aan het gas gaan:

https://www.youtube.com/watch?v=m9izJe7HsRk

"Hamas Hamas, joden aan het gas!" riep Emms 'vrolijk' rondom de voetbalwedstrijd Feyenoord - FC Utrecht vorig jaar. Vooruit: de term "joden" wordt rondom baltrappartijtjes wel vaker gebruikt, waarbij het niet per se hoeft te refereren aan joden als religieuze groep of als volk. Dat wordt echter vooral gebruikt in wedstrijden tegen Ajax - wat hier dus niét het geval was. Nee, de combinatie met 'Hamas' en 'gas' maakt duidelijk dat het hier niet om Amsterdammers gaat, maar om leden van het uitverkoren volk. Helaas lijken ze vooralsnog vooral uitverkoren te zijn als het gaat om door alles en iedereen om geen enkele reden gehaat te worden.

Het moge duidelijk zijn: als er iemand ongeschikt is om het gezicht te zijn van een tweetal dagen waarin we juist zouden moeten bedenken dat anti-semitisme zich écht nooit meer zo mag uiten, is het rapper Emms wel. Dat is misschien jammer voor de rest van zijn band, maar misschien is dat ook juist een mooie gelegenheid voor haar andere leden om Emms toch eens stevig aan de tand te voelen wat betreft zijn uitspraken. Het comité heeft er vanzelfsprekend goed aan gedaan om hem te weren van de festivals.

Wat mij betreft kan rapper Emms zich in ieder geval beter eerst eventjes gaan verdiepen in de achtergrond van 4 mei, voordat hij welkom is op de 5e!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties