Hulporganisaties zijn zwaar ongelukkig over de gemaakte migratieafspraken in de EU

Geen categoriejun 29 2018, 18:00
Ook al zijn het niet echt duidelijke afspraken en hangt het aan een zijden draadje, de nieuwe gemaakte 'afspraken' van de Europese regeringsleiders aangaande migratie hebben wel mensen boos gemaakt. Sommige mensen vinden dat het zeer zwakke afspraken zijn, maar het is in elk geval sterk genoeg om hulporganisaties op stang te jagen.

Het enige waar Europa het volgens Artsen zonder Grenzen over eens lijkt te zijn, is het ontwijken van de verantwoordelijkheid om kwetsbare mensen te beschermen, ongeacht welke gruwelen ze ontvluchten. "Het is teleurstellend dat de EU-leiders geen oplossing kunnen vinden om deze mensen te helpen, maar focussen op het verder sluiten van de grenzen, ongeacht de status van deze mensen."

Ook wijst Artsen zonder Grenzen erop dat er nog steeds geen oplossing lijkt te zijn gevonden voor migranten die de Middellandse Zee oversteken en daarbij het risico van de verdrinkingsdood lopen. De ngo's worden volgens AzG tot zondebokken gemaakt. Het bloed van de doden die vallen omdat de schepen van de ngo's hun werk niet kunnen doen, kleeft volgens de organisatie aan de handen van de EU.

En zo begint het morele geharrewar, maar het raakt wel de essentie van de discussie. Wat is de moraliteit achter het beleid? Is het moreel als je kijkt naar de gevolgen van het alsmaar blijven opnemen van vluchtelingen? Is het niet opnemen van mensen immoreel? Wat zijn de grondslagen en de consequenties van het beleid? Legitieme vragen, maar het heeft geen zin om nu al met vingertjes te wijzen en te zeggen dat er 'bloed kleeft aan de handen'. Hysterisch en buiten proportioneel als het gaat om de situatie waar we in zitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten