Hysterie vanuit de NPO om bezuinigingen is ongegrond en laat juist het probleem zien

Geen categoriejun 29 2018, 16:00
De NPO wegbezuinigen. Veel (vooral rechtse) mensen vinden het een goed idee. Wie kijkt er tegenwoordig nog tv? De NPO is toch zo onpartijdig? Waarom bemoeit de NPO zich met commerciële series? Allemaal terechte vragen, maar dat betekent niet dat het concept van een NPO een ongewenst fenomeen is. Sterker nog, een goed functionerende NPO kan nog best een goede toevoeging zijn voor de Nederlandse maatschappij. Minister Slob kalmeert de gemoederen.

Minister Slob zegt dat nog niet zeker is dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat bezuinigen op programma's als Andere Tijden en Tegenlicht. Volgens hem is het moment om daarover te besluiten nog niet aangebroken.

Naar aanleiding van acties van de redacties van de programma's, die vrezen dat ze moeten inkrimpen, zegt Slob: "De mens lijdt nog het meest door het lijden dat hij vreest." Hij vindt dat er nog geen reden voor paniek is.

Minister Slob heeft in dit opzicht natuurlijk gewoon gelijk. Er is nu al hysterie om niets en het is nog maar de vraag wat er wel of niet qua programma's op tafel liggen en wat voor bezuinigingen er worden uitgevoerd. Sowieso is de mogelijke keuze voor bezuinigingen op een programma als Tegenlicht of Andere Tijden juist kenmerkend voor de contemporaine NPO. Het kiest er eerder voor om te bezuinigen op kwalitatief goede programma's dan dat het kiest om te bezuinigen op 'commerciële' programma's, zoals Boer Zoekt Vrouw.
Begrijpelijk, ze willen programma's behouden die meer inkomsten genereren. Maar bestuurlijk en politiek gezien is er dan echt iets goed mis, want dan ga je de verkeerde kant op. Het gaat juist om de kwaliteit van de programma's, de culturele meerwaarde, de diepgang. Niet om de populariteit, daar zijn de commerciële omroepen voor. Reorganiseer heel de NPO, haal die verenigingen weg, halveer het budget en maak er een soort BBC van. Niet qua politieke insteek, maar als organisatie.
Creëer goede programma's, cultureel, diepgaand, verbredend. Zorg dat het een echte toevoeging is voor een pluriforme samenleving en dan bedoel ik vooral in politiek opzicht. Historische programma's, filosofie, natuurkundig, maakt niet uit. Haal het 'populaire' element weg en zet diepgang ervoor in de plaats. Dan heb je al een goed begin gemaakt. Volgens mij is er links en rechts dan genoeg draagvlak voor zo publieke omroep. Zeker als je je meer richt op online toegang.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten