Ierland gooit drie voormalig topbankiers in de bak

Ierland gooit drie voormalig topbankiers in de bak

Kijk, zo kan het ook. Ierland heeft drie gewezen topbankiers in de gevangenis gezet wegens malversaties tijdens de crisis van 2008. De heren mogen elk tot drie-en-half-jaar brommen.

Het is de eerste keer dat een EU-land besluit tot het opsluiten van bankiers. Eerder gebeurde dat wel al in IJsland. Dienstdoend rechter Martin Nolan onderbouwde het vonnis als volgt: 'Hun gedrag getuigde van oneerlijkheid, bedrog en corruptheid. Betrokkenen verrijkten zich op schandelijke wijze ten koste van argeloze klanten. Het grote publiek moet kunnen rekenen op de eerlijkheid van blue chips bedrijven. Als we niet kunnen rekenen op eerlijke bankiers dan verliezen we alle hoop en vertrouwen in dergelijke instituties.'

Het gaat om Denis Casey, voormalig ceo van Irish Life & Permanent, hij moet twee jaar en negen maanden zitten. De andere twee zijn Willie McAteer, voormalig financieel directeur van de Anglo Irish Bank en John Bowe, voormalig hoofd Kapitaalmarkten van dezelfde instelling. Beiden mogen drie-en-half respectievelijk twee jaar achter de tralies.

Eerder kwamen bankiers in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wel weg bij soortgelijke zaken. Wel moesten hun werkgevers miljarden betalen aan advocaatkosten en boetes.

Het is natuurlijk heel goed dat de rechter heeft besloten dat de heren bankiers de grenzen van het betamelijke ruimschoots hebben overschreden en heeft geoordeeld dat zij hun verdiende straf moeten uitzitten.

Lees meer over:
Ierland Fraude bankiers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties