Impopulaire Obama gaat voor de tweede termijn

Geen categorieapr 04 2011, 17:45
Wie had dat nou gedacht?
Nou ja, de meeste mensen natuurlijk. Om president te worden moet je een bijzonder groot ego hebben. Je moet altijd meer willen. Daar komt natuurlijk bij dat macht verslavend werkt. Als je eenmaal in de Oval Office zit ga je pas weer weg als je eruit gegooid wordt (door de regels - je mag maar twee termijnen dienen - of door de kiezer).
Daar komt natuurlijk bij dat Obama nog allerhande wilde plannen heeft. Hij heeft al het één en ander teweeggebracht tijdens zijn eerste termijn (ObamaCare, bijvoorbeeld), maar dat is niets vergeleken met de schade die hij zal aanrichten als hij herkozen wordt. Dan hoeft hij immers geen rekening te houden met herverkiezing. Als de kiezer zich dan tegen hem keert kan hij zijn schouders ophalen.
Vandaag lanceerde de 44e president officiëel zijn herverkiezingscampagne. "We openen kantoren, pakken dozen uit en beginnen gesprekken met aanhangers zoals u om ons pad naar de overwinning te helpen vormen. 2012 begint nu," laat hij weten op zijn website.
Obama begint dus redelijk vroeg. En dat is best te begrijpen: hij staat er in de peilingen namelijk nog altijd slecht voor. De kiezer had met name meer van hem verwacht op het gebied van de economie. Ook qua buitenlandsbeleid is men niet onder de indruk. Slechts 37% vindt dat hij het in dit opzicht goed doet. 40% vindt van niet.
Al met al keurt op dit moment 26% van de kiezers Obamas beleid in zijn algemeenheid (sterk) goed, terwijl 42% vindt dat hij er een potje van maakt. 
Als je graag herkozen wilt worden is dat toch een beetje problematisch.
Dat is dan ook de reden dat Obama nu al begint met zijn campagne. Er is nog geen duidelijke tegenstander in beeld - Sarah Palin heeft nog niet gezegd of ze al dan niet mee doet, datzelfde geldt voor Mike Huckabee. Dat moet het gemakkelijker maken voor Obama om zijn eigen reputatie wat te verbeteren... Aan de andere kant geldt natuurlijk ook dat men in Amerika vooral verkiezingen wint door de tegenstander zwart te maken; dat is toch een beetje lastig als je niet weet wie je tegenstander eigenlijk is.
Overigens zal Obama hoogstwaarschijnlijk één miljard - ja, één miljard - dollar te besteden hebben. Dat is een nieuw record. Dat gezeur over hoe de republikeinen 'gekocht' kunnen worden moet dus maar eens afgelopen zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten