In Amsterdam: 'Forum voor Democratie is een apocalyptische partij en kiezers moeten zich laten nakijken'

Geen categorienov 05 2017, 16:00
Campagnes zijn altijd zo verbindend, zeker als er een nieuwkomer in de arena verschijnt. In het immer progressieve Amsterdam wordt er niet voorzichtig omgegaan met het taalgebruik en in een opiniestuk van het Parool wordt Forum voor Democratie een apocalyptische partij genoemd.

Wie in deze dwaasheden ­gelooft, moet zich ernstig laten nakijken. Het is de grootste ­lariekoek die ooit als ­serieuze boodschap in de politieke arena werd gekatapulteerd. Maar er zijn nogal wat mensen die geloven in de flagellerende idioterie van Annabel en Thierry.

Mijn opinie is dat er twee oorzaken zijn van de groei van deze apocalyptische partij. Ten eerste is er de psychologische verklaring. Hoe meer Annabel en Thierry zich uiten als bestraffende en hardvochtige mamma en pappa, hoe meer getraumatiseerde kinderen zich aan hun regime willen binden.

Maar de tweede verklaring is belangrijker. Dat is de daadwerkelijke degeneratie van ons partijenstelsel. Het is met het blote oog waarneembaar hoe de gevestigde politieke partijen steeds zwakker functioneren. Ze zijn geen dragers meer van onze democratie, maar juist stagneerders. Het zijn naar binnen gerichte sekten geworden en de kiezer voelt zich grotendeels in de steek gelaten.

Wat natuurlijk altijd gaat helpen is een potje schelden en het proberen belachelijk te maken van politieke tegenstanders. Met veel dedain worden Thierry en Annabel afgebeeld als apocalyptische cartoonfiguren die de hulpeloze arme mensen proberen om te lullen tot een kwaadaardig leger door middel van angst en illusie. Het letterlijk 'demoniseren' van beider Forumleiders is een tactiek die al vaker uitgeprobeerd is en niet nieuw bij nieuwe rechtse partijen, maar dit soort taal ben ik al een lange tijd niet tegengekomen.
Daarbij worden de kiezers weggezet als psychisch ongezond en ziet de auteur maar één oplossing: de traditionele partijen moeten de straat op om te laten zien hoe het anders kan. Het wordt dus allemaal gereduceerd tot 'de burgers begrijpen het niet, dus we moeten hen het als kleine kinderen uitleggen'. Er wordt een verwijt opgegooid in het artikel dat de politieke partijen in een ivoren toren zitten, daar ben ik het mee eens. Deze arme man zorgt alleen niet voor meer begrip voor zijn kant met dit onzorgvuldig opgezette artikel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten