In de Volkskrant: niemand zit te wachten op het kleurloze kabinet van Pechtold

In de Volkskrant: niemand zit te wachten op het kleurloze kabinet van Pechtold

Soms heb je van die dagen dat er in de Volkskrant (naja alleen op het internet) eens goed stuk komt te staan. Geerten Waling is een auteur die vaak scherpe en rake stukken schrijft. Vandaag hebben we van cultuurfilosoof Thomas von der Dunk een sterk staaltje argumentatie gekregen in een mooi opinieartikel over het formatieproces. Hij vindt namelijk dat er een duidelijk links of rechts kabinet moet komen, niet een kleurloos geheel.

Dat weten natuurlijk veel meer mensen -in Den Haag lijken ze hun kop in het zand te steken- maar het is toch fijn dat er nota bene in de Volkskrant er een goed stuk over wordt geschreven. Men kan stellen dat de afgelopen jaren op bestuurlijk niveau kabinet Rutte-II goed gehandeld heeft, maar het was inderdaad kleurloos. Zo links-rechtskabinet kan in tijden van politieke saaiheid goed functioneren, maar voor de ideologische en grote problemen van de toekomst -lees immigratie, identiteit en de Europese Unie- moeten we een kabinet hebben dat kleur bekent.

Daarnaast stelt Von der Dunk dat het helemaal niet erg is dat GroenLinks is weggelopen en de formatie wat langer duurt. Bij de onderhandelingen tussen VVD en PvdA werd er geklaagd dat het te snel was gegaan, nu dat het te lang duurt. Misschien is het juist niet zo erg dat politici even rustig adem halen. De regelzucht en bemoeizucht van politici is vaak benauwend en om gek van te worden. Von der Dunk heeft dan ook gelijk dat het goed is dat we even geen missionair kabinet in Nederland hebben om dingen weer alles radicaal om te gooien.

Geen magischer woord dan het woord 'vernieuwing', waarmee elke criticus door managers en politici als een geborneerde conservatief kan worden weggezet - René Cuperus heeft in dat opzicht terecht ooit eens van 'veranderingsporno' gesproken.

Mooi gesproken Thomas. sterk staaltje realiteitsdenken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties