In Nederland is Tweede Kamer verdeeld over aanval op Syrië: roekeloos en ongehoord optreden

Geen categorieapr 14 2018, 18:50
In Nederland heeft de Nederlandse premier, Mark Rutte, aangegeven dat die achter de vergeldingsaanval van de VS, de Britten en de Fransen staat. ''Het is proportioneel'', aldus Rutte. In heel het Westen is er veel steun voor de acties, maar in het Nederlandse parlement zijn er toch tegengeluiden te horen over het 'roekeloze optreden' van de coalitie van Trump.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut spreekt van een roekeloos optreden. Ze wijst erop dat chemische experts nog onderweg zijn om te onderzoeken of het Syrische regime onder leiding van president Bashar al-Assad daadwerkelijk een gifgasaanval heeft uitgevoerd op het voormalige rebellenbolwerk Douma. ‘Er wordt gegokt met de veiligheid van miljoenen mensen in een vuil geopolitiek spel waarvan niemand de gevolgen kan overzien.’ Karabulut wil dan ook een Kamerdebat over de kwestie.

Ook Geert Wilders van de PVV ziet het nut niet in van de aanval. Hij erkent de soevereiniteit van de landen om de aanval in te zetten, maar stelt dat het alleen maar meer problemen en chaos gaat veroorzaken. Dezelfde mening als de Russen, die aangeven dat het tegen de internationale orde in gaat en chaos creëert voor wat internationaal wel of niet mag. Het is eigenlijk ook een precedent waar we niet zo veel mee kunnen.
Waarom niet? Omdat het niet duidelijk is wie wat nu gedaan heeft. Er is nog geen internationaal onderzoek gepleegd en niet alle feiten liggen op tafel. Al is de aanval symbolisch geweest en heeft het geen slachtoffers veroorzaakt, is het nog steeds een feit dat niet alles bekend is. Waar zou zo een internationale aanval op gefundeerd kunnen zijn zonder internationaal erkende feiten en gebeurtenissen?
Dit is ongeveer hetzelfde als met de poging tot moord op Skripal, waar Rusland internationaal voor veroordeeld wordt. Nog niet alle feiten liggen op tafel en toch worden er zware consequenties aan verbonden. Het riekt daardoor meer naar geopolitieke argumentatie dan legitieme gefundeerde acties. Als er wel meer bekend is, maak dat dan transparant, want dan is de legitimiteit gewaarborgd. Er kan geen steun zijn voor acties waarbij het niet bekend is of de legitimiteit gewaarborgd blijft en het zuivere redenen heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten