'In Rusland worden anti-discriminatiewetten misbruikt om studenten op te sluiten'

Geen categoriesep 02 2018, 8:01
Over de hele wereld wordt er campagne gevoerd voor de invoering van specifiekere anti-discriminatiewetten. In Canada heb je bijvoorbeeld 'Bill C-16', waardoor het mogelijk is om strafmaatregelen te nemen op het moment dat iemand niet de gewenste 'pronoun' gebruikt van een transgender, of 'non-binair' persoon. D66 heeft het ook steeds vaker over verscherping van de wet en de Grondwet om bijvoorbeeld transgenders beter te 'beschermen'. Die wetten kunnen ook uiteindelijk misbruikt worden.
Een van de grootste gevaren die ikzelf zie bij de invoering van dit soort wetten, is dat het altijd misbruikt kan worden. Niet alleen door burgers zelf, door maar overal te gaan wijzen en 'discriminatie' te roepen, maar ook door overheden. Je kan bijvoorbeeld streng optreden tegen burgers die een religie aan de kaak willen stellen en hen dan betichten van discriminatie van een religie.
In Rusland doen ze het schijnbaar anders, want daar pakken ze studenten op die 'memes' produceren en daarmee onderwerpen willen bekritiseren of grappen over willen maken. In de Altaj-regio van Rusland, worden relatief veel studenten opgepakt vanwege 'het zaaien van haat door memes'. Wat voor haat dan? Bijvoorbeeld het 'belachelijk maken van Jezus Christus', waarvoor de Russische Daniil is opgepakt:

Ze laten hem zijn profielpagina zien op VKontakte, de Russische tegenhanger van Facebook, waar ze in een album uit 2013 een aantal memes hebben gevonden. Deze plaatjes, voorzien van grappig bedoelde teksten, vind je overal op sociale media. De memes van Daniil gaan over religie. Daniil: "Dan hebben we het over een plaatje van Jon Snow, een personage uit de serie Game of Thrones, die afgebeeld staat als Jezus Christus met het onderschrift 'Jon Snow is herrezen!'"

Nu, iets meer dan een jaar en acht hoorzittingen later, wacht Daniil de laatste uitspraak af in zijn zaak. Er wordt zes jaar cel geëist tegen de student op basis van Artikel 282.1 uit het Russische strafwetboek: het aanzetten tot haat op basis van geslacht, ras, nationaliteit, taal, afkomst of religieuze overtuiging.

Volgens de NOS is er een landelijke campagne om haatzaaien en extremisme tegen te gaan en moedigen de autoriteiten andere studenten en burgers aan om hen te wijzen op 'extreme inhoud', zoals blijkbaar memes. Het is heel moeilijk om te controleren of dit waar is, omdat objectieve berichtgeving over Rusland vaak toch een heikel punt is, maar ik neem de NOS hierin erg serieus.
Het laat ook goed zien dat een overheid met een bepaald politiek agenda, wetten kan gebruiken en misbruiken voor hun eigen doeleinden. Goedbedoelde wetten vormen dan de basis van gelegitimeerde machtsgebruik en misbruik, want wat is bijvoorbeeld discriminatie? Wanneer is iets discriminerend? Wat is een belediging? Wanneer is iemand beledigd? Met een verkeerde regering aan de macht, bepaalt die de definitie van 'discriminatie' en dan worden ineens al die goedbedoelde wetten tegen de mensen gebruikt. Die kans is altijd aanwezig als je de overheid meer macht geeft en ruimte om het volk te controleren.
Lees het ARTIKEL verder, want het is heel interessant.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten