Irak bang om wederom strijdtoneel te worden: eist vertrek van Amerikaanse soldaten op Iraaks grondgebied

Irak bang om wederom strijdtoneel te worden: eist vertrek van Amerikaanse soldaten op Iraaks grondgebied

Het Iraakse parlement heeft zich in een resolutie tijdens een bijzondere vergadering, uitgesproken tegen de militaire aanwezigheid van andere landen in Irak. Het gaat natuurlijk voornamelijk om Amerikaanse soldaten, die nu een gevaar vormen omdat ze de situatie tussen Iran en de VS zouden kunnen laten escaleren.

In Bagdad hebben ze weinig zin in wéér een destabiliserend conflict in de regio, laat staan één in eigen land. Irak heeft veel strijd gezien de afgelopen decennia en dreigt nu natuurlijk wéér een strijdtoneel te worden. Na Saddam Hussein en de Amerikaanse invasie was er van stabiliteit absoluut geen sprake meer. Het opkrabbelen was nog maar net begonnen of het geouwehoer met IS waaide alweer hun kant uit. En nu dat grotendeels verslagen is, maar de onrust in het land nog steeds de boventoon voert, lijkt Irak tussen Iran en de VS in te zijn komen te staan.

Of het doel van het Iraakse parlement is om neutraal te blijven (of op z'n minst niet het strijdtoneel te worden) in het geval van een mogelijk conflict, of dat het sympathie voor Iran heeft en op deze manier probeert te de-escaleren, is onduidelijk. De vraag is of de VS überhaupt zal gaan luisteren naar de eisen van de Iraakse resolutie. In plaats van de-escaleren zou deze resolutie dus ook júist voor extra spanning kunnen zorgen!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties