Is Apple zonder Jobs nog steeds Apple?

Geen categorieaug 25 2011, 13:59
Steve Jobs en Apple: de twee zijn eigenlijk niet van elkaar te scheiden. Als je wilt weten waar Apple voor staat moet je de man Jobs begrijpen; als je wilt weten hoe Jobs in elkaar zit moet je Apple bestuderen.
Maar de tijden veranderen. Gisteren liet Jobs weten dat hij niet langer in staat is om te functioneren als CEO van zijn kindje. Hij blijft weliswaar in naam actief, maar iedereen die hem kent weet dat hij zijn positie alleen zou opgeven als hij fysiek simpelweg niet meer in staat is leiding te geven aan Apple.
Dan kunnen ze hem wel voorzitter maken van dit of dat, maar feitelijk weet iedereen wat zijn aftreden betekent: hij gooit de handdoek in de ring. De kans is groot dat zijn kanker hem dusdanig heeft verzwakt dat hij gewoon niet zo heel veel meer kan doen.
Apple zonder Jobs... Is dat nog wel hetzelfde bedrijf? De man is een absolute genie; zonder zijn leiderschap was Apple nooit zo groot, invloedrijk en rijk geworden. Jobs is Apple... en Apple is Jobs. 
Vandaar dat dit soort berichten volkomen terecht zijn:

De toekomst van Apple zonder de charismatische Steve Jobs is onzeker. Analisten verschillen fundamenteel van mening. "Apple is niet dezelfde Apple zonder Steve Jobs."

Het vertrek van Steve Jobs doet analisten van mening verschillen over de de toekomst van Apple. Opvolger Tim Cook wordt niet gezien als even charismatisch en geniaal, maar aan de andere kant kan het bedrijf niet afhankelijk zijn van één man.

Natuurlijk heeft Cook één groot, serieus probleem: hij is de tweede man, en de eerste man is een absoluut genie. Jobs is niet zomaar een ondernemer: hij is één van de groten van onze tijd. De opvolger van een groot man is zelf zelden een groot man; of wordt tenminste zelden zo gezien. Dat komt doordat hij moet opboksen tegen het greater than life imago van zijn voorganger. Of Cook dat kan, of zelfs maar wil, valt te betwijfelen.
Toch denk ik dat Apple hier wel goed door zal komen. Als Jobs ook maar de helft van de leider is die we allemaal denken die hij is dan heeft hij Cook klaargestoomd voor deze positie. Daarnaast heeft hij ervoor gezorgd dat Cook omringd zal zijn door een groep getalenteerde individuen, die zijn (Jobs') visie delen.
Het is bijna niet denkbaar dat Apple hier sterker uit zal komen dan dat het erin gaat - dat is schier onmogelijk - maar het bedrijf hoeft er ook weer niet te veel onder te lijden. De vraag is of Jobs zijn taken goed heeft uitgevoerd als leider. Zo ja, dan hoeven aandeelhouders en Applefans zich geen zorgen te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten