Is Diederik Samsom wel de juiste leider van de PvdA?

Geen categorieapr 28 2012, 9:00
In de laatste peiling daalt de PvdA met vijf zetels. Sociaal-democraten moeten zich achter de oren krabben: moet er niet snel een uitdager komen voor het lijsttrekkerschap?
Er gaat iets goed mis bij de Partij van de Arbeid. Niet dat we daar bij DDS om treuren, maar als Diederik Samsom eerst eist dat Nederland niet naar de 3 procent toe gaat en vervolgens gaat zitten mokken in een hoekje van de fractiekamer omdat hij niet wordt uitgenodigd voor het overleg voor een akkoord, dan is dat een triest gezicht. Ja, later draaide Didi vanzelfsprekend weer bij, maar dat was te laat.
Het was de meest domme politieke actie die we in tijden hebben gezien, op het gestekker van Geert Wilders na dan.
De meeste PvdA-kiezers zijn ronduit ontevreden met het optreden van Samsom. Zelfs lokale PvdA-bestuurders als Lodewijk Asscher (wethouder Amsterdam) en Peter Rehwinkel (burgemeester Groningen) steunen het pakket van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Samsom moet zich verschrikkelijk dom voelen.

PvdA-kiezers zijn kritisch over het optreden van fractieleider Diederik Samsom rond het akkoord dat vijf partijen donderdag sloten over de begroting. De PvdA steunt het akkoord niet en de helft van de PvdA-kiezers (49 procent) vindt dit een verkeerde keuze.

Dat de helft van de PvdA-stemmers het oneens is met de keuze van Samsom (en misschien zelfs met de keuze vóór Samsom), blijkt uit een opiniepeiling van EenVandaag. Het echt schokkende nieuws komt deze week van een peiling van Maurice de Hond. Houd je hart vast, sociaal-democraten. Pak de zakdoekjes er maar bij. Van de 24 zetels in de peilingen is de PvdA er vijf kwijt! Snotter, snotter. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan zakt de PvdA van 30 zetels in de Kamer naar 19 zetels, mogelijk nog veel minder.

De negentien zetels voor de PvdA zijn er elf minder dan de partij nu heeft in de Tweede Kamer. Daarmee heeft de PvdA sinds de verkiezingen van 2010 van alle partijen de meeste zetels verloren.

Het is tijd dat PvdA'ers de interne lijsttrekkersverkiezingen serieus nemen. Samsom zal zich opnieuw moeten bewijzen. Hij is tot dusverre in geen enkel opzicht beter dan Job Cohen. Waarom is Samsom geschikt als partijleider, als hij niet eens een spin kan bedenken waarom zijn PvdA niet mee heeft gedaan met de onderhandelingen?
Sociaal-democraten moeten zich dus achter de oren krabben; willen ze met zo'n onhandige politicus meedoen met de verkiezingen in september? Kom maar op. Wie gaat de strijd aan?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten