Is een boete voor comazuipers dan een goed idee?

Geen categoriemrt 13 2012, 10:15
Of onttrekken we ons aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid?
Als het aan de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan ligt, moeten comazuipers flink gaan dokken voor hun wangedrag. Zo wil hij dat medische en politiekosten op de dronkelappen worden verhaald. Daarbij moeten mensen die zwaar beschonken in de ambulance belanden altijd een boete krijgen voor openbaar dronkenschap. Maar hoe terecht is dat?
De kans dat comazuipers voor hun eigen ziekenhuiskosten moeten gaan opdraaien, is klein. Minister Schippers van Volksgezondheid noemt dit terecht 'principieel onjuist', omdat we de vergoeding van ziektekosten dan reduceren tot de discussie in hoeverre er sprake is van 'eigen schuld'.
Maar het excessieve alcoholgebruik zorgt wel voor hoge maatschappelijke kosten en hier moet wat aan gebeuren volgens de Amsterdamse burgemeester:

Amsterdam wijst op de grote maatschappelijke problemen ten gevolge van alcoholmisbruik. Het debat gaat volgens de gemeenten te snel over 'kan niet, mag niet', terwijl onorthodoxe maatregelen bespreekbaar moeten zijn, onderstreept Van der Laans woordvoerster. Ze wijst op de 184 en 522 ambulanceritten die nodig waren tijdens de jaarwisseling en Koninginnedag. "Allemaal alcoholgerelateerd. Op Koninginnedag zijn zelfs ambulances uit de regio ingeschakeld." Vorig jaar liep de huldiging van landskampioen Ajax uit de hand. Gevolg: honderdzestig gewonden en tonnen schade. Na die huldiging stelde Van der Laan voor de ambulancekosten te verhalen op de comazuipers.

Het is de vraag in hoeverre het een goed idee is om comazuipers een torenhoge rekening te presenteren. Ten eerste praktisch. Want de dreiging van deze kosten leidt misschien niet in eerste instantie tot minder excessief drankgebruik, maar tot minder behandelingen. Oftewel: een zwaar bezopene kruipt stil in een hoekje weg of zijn vrienden onttrekken hem aan het zicht, om de kosten te voorkomen. Met alle gevolgen van dien.
En ten tweede principieel. In eerste instantie lijkt het natuurlijk een kwestie van eigen keus en eigen verantwoordelijkheid om veel te veel drank tot je te nemen. En in grote mate is dat natuurlijk zo. Maar als maatschappij hebben we een omgeving gecreëerd die hiertoe uitnodigt. Het is ook belangrijk om hierbij stil te staan. Wat is er aan de hand dat mensen zich massaal van de wereld willen zuipen? En hoe kunnen we hier onze collectieve verantwoordelijkheid in nemen?
De individuele comazuiper met een torenhoge rekening opzadelen is te kort door de bocht en waarschijnlijk weinig effectief. We hebben een benadering nodig die meer recht doet aan de complexiteit van de zaak.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten