Is nieuwe Afghanistan-missie wel een goed idee?

Geen categoriejun 23 2014, 19:00
Nederland overweegt om volgend jaar met zo'n honderd militairen mee te werken aan een nieuwe missie in Afghanistan. Verstandig? Mwah...!
Ons kabinet overweegt momenteel een nieuwe militaire missie naar Afghanistan. Andere westerse landen nemen de grote taken op zich. Nederland zal, als de plannen daadwerkelijk doorgaan, ongeveer honderd soldaten naar het land sturen. Doel van de missie is het tegenhouden van de oprukkende Taliban. De Nederlandse militairen moeten zich vooral bezig houden met het opleiden van agenten en militairen.
Vanmiddag zette Nick in een artikel op deze website een kanttekening bij deze missie. Volgens hem moet er eerst meer geld naar Defensie. In dit artikel stel ik nog een paar vragen die ik graag beantwoord zou zien door onze heren en dames politici in Den Haag, voordat zij daadwerkelijk onze jongens naar dit levensgevaarlijke land sturen.
Verbetering?
Allereerst wil ik graag weten wat eerdere Nederlandse missies van Nederland in Afghanistan (Uruzgan en Kunduz), maar ook de missie naar Irak, precies hebben uitgewerkt. Hoeveel militairen heeft Nederland in die tijd opgeleid? Wat is er van deze mensen terecht gekomen? Is de situatie in de gebieden structureel verbeterd? Als dat niet het geval is, lijkt mij een zeer uitgebreide, kritische evaluatie eerst op zijn plaats. Wat ging er mis? Kan dat anders? Zo ja, hoe? Zomaar een nieuwe missie starten zonder antwoord te hebben op deze vragen is namelijk zinloos. Tenzij je internationale sier wilt maken, maar dat vind ik eerlijk gezegd niet zo'n goed argument. Daarnaast vind ik het raar dat ik als Nederlandse belastingbetaler, en dus als geldschieter van al deze missies, niet te horen krijg wat er precies is bereikt.
Kosten en baten
Het is ergens misschien raar om op deze missies een financiële rekensom los te laten. Toch zou ik graag een overzicht zien van de kosten en de baten. De situatie van medemensen elders op de wereld verbeteren, mag van mij best geld kosten. Zeker omdat het waarborgen van de vrede een echte kerntaak is van de overheid. Als de burger er in Irak, Mali en Afghanistan echter niet op vooruit gaat, is miljarden in een bodemloze put gooien oerstom.
Daarnaast wil ik weleens weten wat de bevolking in deze landen precies vindt van deze westerse zendingsdrang. Zitten zij wel te wachten op onze westerse waarden en normen? Kijk, dat de sjiieten in Irak het prima vonden dat de Amerikanen de soennitische Saddam Hussein verdreven, dat snap ik. Maar willen zij vervolgens ook een democratie die lijkt op die van Amerika?
Wij kunnen tegen Afghanen zeggen dat onze normen en waarden veel beter zijn dan die zij hanteren. Als zij dat echter niet geloven, helpen geen honderd missies.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten