ISIS communiceert in het Nederlands in hoofdstad Raqqa - ja, zoveel Nederlanders en Vlamingen zijn daar nu

Geen categoriedec 05 2015, 12:00
Er zijn zoveel Nederlandse en Vlaamse jihadisten afgereisd naar ISIS-hoofdstad Raqqa diep in Syrië, dat het de moeite waard is geworden voor de terreurorganisatie om in te gaan communiceren in het Nederlands.
Een tweet van verslaggever Harald Doornbos deed veel stof opwaaien:
https://twitter.com/HaraldDoornbos/status/672349859882647552
"Er zitten zoveel Nederlanders en Vlamingen in IS-hoofdstad Raqqa," schrijft de journalist, "dat er briefje hangt in supermarkt met tekst in het Nederlands." Wat Doornbos verklaart klopt: een koelkast vol frisdrank bevat de oproep om de deur weer te sluiten nadat je je drankje gepakt hebt. Behalve in het Nederlands, stelt de winkeleigenaar dezelfde vraag ook in het Arabisch, Frans, Duits, Engels en Hindi.
De drankjes op de bovenste rij lijken net Breezers, maar zijn het niet. In werkelijkheid is 'Freez' een Britse frisdrank, die niet alleen "100% alcoholvrij" is, maar zelfs geschikt voor vegetariërs.
https://twitter.com/Freezdrinks/status/505334117333229568
Toch een hele geruststelling voor de jihadisten. Stel je namelijk eens voor dat je cola drinkt en dat er ineens stukjes varkensvlees in drijven!
De foto is afkomstig uit een collectie van een Britse moslim die is afgereisd naar ISIS om daar mee te helpen met het 'opbouwen van het kalifaat'. Hij laat zien dat veel dingen in Raqqa nog precies zo gaan als dat ze altijd gingen. Veel winkels zijn goed bevoorraad:
2542609_original
En wie graag verse groente eet, kan zich wenden tot één van de vele marktkraampjes:
2546356_original
Maar het gruwelijk en sadistische ISIS blijft natuurlijk wel gewoon ISIS. En dus zie je in de winkelstraat ineens een grote kooi in de open lucht staan:
2547234_original
Deze man is opgepakt voor het illegaal handelen in sigaretten. Zijn straf? In een openlucht kooi zitten in de brandende zon.
Het leven in Raqqa lijkt dus gewoon door te gaan voorlopig - luchtaanvallen van de Britten, Fransen en Amerikanen of niet. Nederlandse Syriëgangers kunnen er zelfs in hun eigen taal worden ontvangen -- hoe gastvrij is dat?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten