"ISIS houdt tientallen journalisten gevangen"

Geen categorieaug 20 2014, 18:59
Deze nachtmerrie kon weleens nóg erger worden.
De Telegraaf berichtte eerder vanmiddag dat James Foley alles behalve de enige journalist is die ontvoerd is door ISIS. De radicaal-islamitische terroristische organisatie zou maar liefst "tientallen journalisten" gevangen houden.

De Amerikaanse organisatie CPJ, die waakzaam is voor de veiligheid van verslaggevers, houdt het op ongeveer twintig journalisten. De vergelijkbare Britse organisatie NSIS schat dat er tientallen journalisten worden ontvoerd. Volgens een woordvoerder is het moeilijk om een exact aantal te geven, omdat ontvoeringen vaak geheim worden gehouden.

Er worden in die regio doorlopend journalisten ontvoerd. Ook op plaatsen waar ze zich veilig wanen worden ze zonder waarschuwing vooraf ineens gekidnapt, in een auto gegooid en meegenomen naar een geheime locatie. Daar worden ze vervolgens maar al te vaak gemarteld.
Dat is altijd een nachtmerrie - wie je ook heeft ontvoerd - maar veel andere terroristische groeperingen gebruiken dit soort ontvoeringen om snel wat geld te verdienen. Als ze worden afbetaald laten ze hun 'gevangenen' soms vrij. ISIS doet dat wellicht ook, maar we hebben vandaag gezien dat die groep er ook geen enkele moeite mee heeft om journalisten in koelen bloede te vermoorden.
Eén van die journalisten is Steven Sotloff. Deze man werd ook kort aan de wereld getoond in de video waarin Foley werd onthoofd. ISIS dreigde hetzelfde met hem te doen als Amerika niet onmiddellijk zou stoppen met het bombarderen van ISIS-doelen in Irak. Aangezien Obama nu zéker geen stap terug kan doen is zijn leven dus in groot gevaar. 
Reden eens te meer om op grootschalige wijze de aanval in te zetten op ISIS. Misschien dat Sotloff niet meer te redden is (maar misschien ook wel met behulp van een team van commando's), maar er moet worden voorkomen dat ISIS meer journalisten ontvoerd... en vervolgens op beestachtige wijze ombrengt. Als dit inhoudt dat er een groot Westers militair avontuur moet komen in Syrië en Irak, het zij zo.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten