ISIS rukt op, heeft nu de helft van Syrië in handen

Geen categoriemei 21 2015, 11:00
De radicale moslims zijn aan de winnende hand.
Veel slechter nieuws is er niet:
De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft meer dan de helft van Syrië in handen.
Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kan dat worden vastgesteld nu IS ook de stad Palmyra in handen heeft.
Als de berichten kloppen dat ISIS inderdaad de hele stad Palmyra in handen heeft, dan betekent dat twee dingen: ze staan er in dat geval militair strategisch gezien bijzonder goed voor omdat ze onder andere het vliegveld nu in hun bezit hebben, en ze zullen nog veel meer jihadi's vanuit de hele wereld aantrekken omdat ze nu al de helft van Syrië hebben overgenomen. Ze hebben propagandatechnisch goud in handen.
Het is de eerste keer dat IS een stad direct verovert op het leger in Syrië. Eerder nam het de macht over in diverse kleinere plaatsen in het land van andere rebellengroepen en bezette het meerdere steden in Irak. Ook daar werden meerdere eeuwenoude archeologische vondsten vernietigd.
De gebieden die IS in Syrië in handen heeft zijn over het algemeen dunbevolkt. De belangrijkste steden, waaronder de hoofdstad Damascus, liggen in het westen aan de grens met Libanon en worden sterk verdedigd door het Syrische leger.
Dat ISIS nog lang niet is verslagen, wisten we allemaal wel, maar dit is serieus een nieuwe terugval waar we ons zorgen om moeten maken. Doen we wel genoeg om ISIS te bestrijden? Het heeft er alle schijn van dat ISIS blijft oprukken als we het laten bij een paar luchtaanvallen hier en daar. Dat zou dramatisch zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten