ISIS zet kaart gewenste kalifaat online

ISIS zet kaart gewenste kalifaat online

De extremisten van ISIS zijn van plan om delen van Europa, Afrika en Azië te veroveren.

De radicale gekken van ISIS hebben een kaart online gezet waarop staat aangegeven welke gebieden ze de komende vijf jaar willen veroveren. Het gewenste kalifaat begint in Marokko en Spanje en eindigt bij Sri Lanka en de grens met China.

De Daily Mail legt uit dat het westelijke deel van de kaart dat de "Maghreb" wordt genoemd feitelijk de hele Westerse Sahara is, inclusief Sierra Leone, Nigeria, Mali en nog een aantal andere landen. Breitbart News voegt daar aan toe dat ISIS in Europa Spanje en Portugal (al-Andalus) wil opnemen in het 'nieuwe islamitische rijk), maar ook (delen van) Oostenrijk, Macedonië, Griekenland en een hele rij aan andere Oost-Europese staten. Het enige goede nieuws is dat Nederland en Duitsland voorlopig met rust worden gelaten. ISIS wil blijkbaar vooral de zwakke Europese lidstaten inlijven. Dat komt ons niet eens zo heel slecht uit; het zal ons in ieder geval bakken met geld schelen. Voor u daar serieus op reageert: dat is natuurlijk een grap.

Het is ook interessant om te zien dat ISIS door wil stoten naar China, maar de organisatie niet duidelijk maakt of het westelijke deel van dat land bij het kalifaat moet gaan behoren. Daar wonen immers nogal wat Oeigoeren - moslims die zich al jaren tegen Beijing verzetten. Ik kan het met niet voorstellen dat ISIS hen niet bij het extremistische rijkje van hun dromen wil betrekken.

Natuurlijk moeten we dit soort kaarten bijzonder serieus nemen. We zien nu namelijk wat het voorlopige doel is van ISIS (na die vijf jaar willen ze ongetwijfeld oprukken naar de rest van de wereld, en dan met name naar de rest van Europa). We kunnen erom lachen omdat we weten dat het ISIS nooit gaat lukken om zo'n islamitisch rijk op te zetten, maar dat heeft weinig zin en zou mogelijk zelfs gevaarlijk zijn.

Het westen moet ISIS' aspiraties buitengewoon serieus nemen. Niet omdat de extremisten enige kans van slagen hebben, maar omdat ze de regio wel ontzettend veel schade kunnen toebrengen. Er zullen ongetwijfeld flink wat moslims zijn in het westen en in het Midden-Oosten die zich aangetrokken zullen voelen tot deze kaart; met name jongeren die het gevoel hebben dat ze geen doel in het leven hebben zijn daar vatbaar voor. Opeens kunnen ze immers deel uitmaken van 'een nieuw kalifaat'; dat geeft richting aan hun leven. De kans is dan ook groot dat deze fantasievolle kaart en de successen van ISIS in Syrië en Irak de organisatie veel nieuwe rekruten opleveren.

Die nieuwe troepen kunnen vervolgens niet alleen gebruikt worden in de strijd tegen het Iraakse en Syrische leger, maar ook om aanslagen uit te voeren in andere gebieden. Aangezien ze Spanje, Turkije en Griekenland willen veroveren is het zeer wel mogelijk dat ze de boel daar op stelten willen zetten. Misschien niet meteen, maar 100 procent zeker wel in de komende vijf jaar.

Kortom, door publicatie van deze kaart verklaart ISIS tientallen landen feitelijk in één klap de oorlog. Abu Bakr al-Baghdadi hoopt daarmee ongetwijfeld meer radicale moslims voor zijn karretje te kunnen spannen, maar voor het westen (en andere landen) moet het reden zijn om zijn groep nu eindelijk echt serieus te nemen en onmiddellijk in actie te komen. Hoe langer ISIS met rust wordt gelaten, hoe groter en sterker die organisatie wordt, wat niet alleen leidt tot een bruut, barbaars regime in het Midden-Oosten, maar ook tot allerlei aanslagen in het zuiden van Europa. Dat moeten ten koste van alles worden vermeden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties