Islamisten grijpen de macht in Marokko

Geen categorienov 26 2011, 12:44
Of: hoe het ene na het andere land in de regio overgenomen wordt door fundamentalisten.
De leiders van de islamistische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) zeggen dat zij overal een grote overwinning hebben behaald tijdens de recente verkiezingen in Marokko.

We hebben een vloedgolf gerealiseerd in alle grote steden van Marokko, volgens de cijfers waarover wij beschikken', zo zei ook Lahcen Daoudi, een van de partijleiders. 'Of het nu gaat om Casablanca, Rabat, Tanger of Meknes, ik kan zeggen dat we overal een omvangrijke overwinning hebben behaald', aldus Daoudi, die evenwel nog niet over een definitieve overwinning wilde spreken.

Deze figuren mogen daar zelf dan bijzonder blij mee zijn, voor de rest van ons geldt toch dat dit reden te meer is om ons grote zorgen te maken over de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten / de 'Islamitische wereld'. Waar er 'vrije verkiezingen' gehouden worden winnen de Islamistische partijen.
De vraag is natuurlijk of we dat moeten accepteren of dat we deze ontwikkelingen moeten tegengaan. Aan de ene kant zou je denken: 'De Islamisten willen het tegenovergestelde van wat wij willen, daarom moeten we ze op alle mogelijke manier tegenwerken'. Daar zit zeker iets in. Jammer genoeg denk ik niet dat zo'n aanpak zal werken. In plaats daarvan moeten we onderscheid maken per land en per groepering; met sommigen kunnen we wellicht wel samenwerken, anderen zijn zo radicaal dat we niet eens bijna iets met ze te maken willen hebben. Als we ze nu al, vantevoren, massaal onze rug toekeren wordt het westen nooit meer geloofd als we ons weer eens hard maken voor 'democratie' en 'vrijheid'. 
Vandaar dus dat we het per geval moeten bekijken. Hoe zijn de Islamisten in Marokko? Wat zijn hun doelstellingen? Zijn ze redelijk gematigd of hebben we hier te maken met vriendjes van de Taliban? Laten we dit soort vragen eerst beantwoorden voor we conclusies trekken over met wie we wel en niet willen praten, en wie we precies gaan tegenwerken.
Foto: Photobucket.com / REWms. Uitleg: "Ok so this is where candidates put their pictures up so voters know who to vote for...municipal elections were being held the following week..." 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten