Italiaanse minister Salvini wekt woede op door uitspraak: noemt Afrikanen 'nieuwe slaven'

Italiaanse minister Salvini wekt woede op door uitspraak: noemt Afrikanen 'nieuwe slaven'

Zo zo, wat een heisa weer. Men kijkt op de sites van nieuwsmedia en ziet dat de partijleider van de rechts-populistische Lega Nord, Matteo Salvini, Afrikaanse migranten 'nieuwe slaven' noemde. De alarmbellen in je hoofd gaan gelijk af. Is hij dan toch de gewraakte racist waar linkse media hem voor uitmaken? Dan lees je even goed wat hij heeft gezegd en dan valt het eigenlijk allemaal wel mee.

"Ik hoor zeggen dat we immigranten nodig hebben omdat de bevolking vergrijst. Ik zie dat heel anders", zei hij. "Ik word met belastinggeld betaald om onze jongeren te helpen weer kinderen te krijgen, zoals dat een paar jaar geleden ook gebeurde. Niet om het puikje van de Afrikaanse jeugd hierheen te halen dat de plaats inneemt van Europeanen die geen kinderen meer krijgen. Misschien dat ze dat in Luxemburg willen, maar in Italië moeten onze kinderen weer kinderen krijgen, in plaats van dat we nieuwe slaven binnenhalen als vervanging van de kinderen die wij niet krijgen."

Het is helemaal niet in een negatieve context. Hij heeft liever geen Afrikaanse migranten, dat is waar, maar noemt hen 'nieuwe slaven', omdat critici beweren dat er Afrikaanse migranten nodig zijn om het zware werk op te knappen. Dat is toch wel een heel andere context en dat maakt de uitspraak ook gelijk anders. Is het zo erg om te stellen dat Italië geen migranten nodig heeft om als een soort 'slaven' het werk van de Italianen over te nemen? Neen, sterker nog, je moet wel heel erg je best doen, wil je daar iets negatiefs uit halen.

Ik zal de eerste zijn die racistische afspraken afkeurt en wegpleurt als 'verwerpelijk', maar dit is weer simpel een voorbeeld van een uitspraak zo ombuigen, zodat het uiteindelijk 'racistisch' overkomt. Salvini roept de Italianen op om zelf kinderen te maken en voor hun eigen land te zorgen en haar inwoners, dat lijkt mij geen racistische uiting.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer