Italiaanse vice-premier weer woedend op Franse Emmanuel Macron: 'te arrogant'

Geen categoriejun 24 2018, 13:00
Voor de migratietop kwamen Frankrijk en Spanje met een idee om binnen de EU opvangcentra op te richten om daar de vluchtelingen naartoe te sturen. Dit stuit tegen nogal wat verzet van andere EU landen, die graag opvangcentra buiten de EU willen opzetten, zoals in Tunesië en Albanië. Vanuit Italië komt vooral verzet tegen de Franse president, Macron, met het verwijt dat hij te arrogant is en de migratiecrisis bagatelliseert.

Volgens Macron is de huidige migrantencrisis, waarbij de afgelopen weken de Aquarius en andere ngo-schepen honderden migranten uit Noord-Afrika oppikten en naar de Zuid-Europese havens brachten, niet zo groot als die in 2015. Tegen het zere been van Di Maio: hij schreef zaterdagavond op Facebook dat de opmerkingen van de Franse president ‘volledig buiten de realiteit staan’. Italië kampt volgens de leider van de Vijfsterrenbeweging wel degelijk met een ‘noodsituatie’.

Daarvoor legt Di Maio de schuld deels bij Frankrijk, omdat dat land bij zijn grens voortdurend migranten zou afwijzen, zodat die terugkeren naar Italië. ‘Macron is op weg om zijn land de grootste vijand van Italië te maken, terwijl het Franse volk altijd vriend van de Italianen is geweest.’

Nogal grote worden van de Italiaanse vice-premier, maar goed, hij heeft natuurlijk wel een punt dat Macron nogal lichtjes doet als het gaat om de migratiecrisis. Als er iets is wat de Italiaanse regering nu een keer goed doet, is het aanpakken van immigratie en de negatieve gevolgen daarvan. Wat Elsevier het 'Vijfsterrensocialisme' noemt, is natuurlijk heel kwalijk. Het is wel goed dat een van de 'originele' EU landen eindelijk eens een andere mening heeft ten opzichte van migratie en het Europees beleid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten