Jabhat al-Nusra scheidt zich af van Al Qaeda. Dit is waarom dat helemaal niets uitmaakt

Geen categoriejul 29 2016, 9:00
Jabhat al-Nusra, de officiële tak van Al Qaeda in Syrië, heeft zichzelf onafhankelijk verklaard. Daardoor is Al Nusra nu dus niet lang onderdeel van de organisatie van Ayman al-Zawahiri.
De Volkskrant bericht hier als volgt over:

Al Nusra-leider Al Golani heeft ook al een nieuwe naam voor zijn terreurgroep bedacht: Jabhat Fatah Al Sham. In een videoboodschap zei Al Golani dat de 'nieuwe' groep geen banden zal hebben met welke externe groeperingen dan ook.

Al-Golani hoopt dat Jabhat Fatah Al Sham erin slaagt gelijkgestemden in de regio te verenigen. Nu voeren er verscheidene facties oorlog onder eigen vlag.

En nu komt het meest hilarische deel: Al-Golani kreeg de zegening van... Al-Zawahiri. De Al Qaeda-leider steunt de afscheiding dus.
Dat kan natuurlijk maar één ding betekenen: Al-Zawahiri en Al-Golani (ik word een beetje moe van al die 'Al'-len overal) denken gewoon dat dit een betere strategie is om hun denkbeelden te verspreiden. That's all. Er is geen ruzie, er is geen onenigheid: het is een trucje om Al Nusra in staat te stellen om nog groter en invloedrijker te worden dan de groep nu al is.
En ja, dat wil wat zeggen. Al Nusra is na ISIS namelijk verreweg de grootste radicale groepering in Syrië.
Bovenstaande betekent dat het een grote fout zou zijn voor het Westen om Al Nusra opeens anders te behandelen. De denkbeelden van de groep zijn hetzelfde en de doelen ook. Of deze terroristen officieel deel uitmaken van Al Qaeda of niet is volstrekt irrelevant.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten