Jank-president Poetin jankt over "Poetinfobie"

Geen categorieapr 05 2016, 18:00
Dames en heren, we hebben hem gevonden: de grootste aansteller van het noordelijk halfrond. Zijn naam luidt - uiteraard! - Vladimir Poetin.
Het is weer eens die tijd. Die tijd? Ja, dat Moskou zich weer eens "bedreigd" voelt door het grote boze Westen dat het via een serie van tussenpersonen weer eens gemunt heeft op die arme, belaagde President Poetin. Dat beweert het Kremlin in ieder geval naar aanleiding van de zogeheten Panama Papers, die een groot netwerk aan internationale belastingontduikers blootlegde.

The Kremlin has rubbished reports that close friends of Russian President Vladimir Putin hid around $2 billion in offshore accounts in Panama.

“Such ‘leaks’, in our view, are meant to target audiences overseas,” Kremlin spokesperson Dmitry Peskov told journalists on Monday. “It is also clear that the degree of Putinophobia has reached a point where to speak well about Russia, or about some of its actions and successes is impossible. One needs to speak about Russia in negative terms, the more the better, and when there’s nothing to say, you need to make things up. This is obvious to us.”

Arme Poetin! Wordt hij helemaal aangevallen door een beweging die gewoon de waarheid blootlegt. En die waarheid is: de hele inner circle van de Russische president is bij deze smerigheid betrokken. Let wel: het gaat niet om mensen die wel eens met Poetin gesproken hebben, maar echt om naasten, zoals de peetvader van zijn dochter. Het is zeer onwaarschijnlijk dat dit allemaal buiten Poetins medeweten om gebeurt.
Maar naast Rusland zijn ook nog andere landen de pisang. Sterker nog: de halve wereld wordt aangevallen door de Panama Papers. Kijk naar een hele batterij landen in Afrika en Zuid-Amerika, kijk naar verschillende politici in het Verenigd Koninkrijk. Op Malta en IJsland zijn ze in rep en roer omdat regeringsfiguren ook genoemd zijn.
De Panama Papers zijn dus beslist geen hit piece tegen Poetin, of in ieder geval: niet in het bijzonder. Slaat dus nergens op van hem om te beweren dat dit een voorbeeld van "poetinfobie" zou zijn.
Nee, dan Kiev.
Je kan veel zeggen over Oekraïne en hoe diens Petro Porosjenko ook tot z'n nek in de belastingontduikende drek zit, maar daarover twee dingen. Ten eerste is Porosjenko zo'n man dat hij alles gewoon uit eigen naam doet, en geen familieleden of vrienden de klappen op laat vangen. En ten tweede: de Oekraïense belastingdienst is nu al druk bezig uit te rekenen hoeveel ze nog terugkrijgen van het staatshoofd. Kom om die dingen maar eens in Rusland, waar een bange president zich verschuilt achter z'n vrienden en de staatsinstellingen volledig zijn gecastreerd, waardoor ze geen actie kunnen ondernemen tegen opperboef Poetin.
Het Kremlin kan dus lekker doorgaan met al snikkend uitbrengen dat ze het slachtoffer zijn van het zelfverzonnen onzinbegrip "Poetinfobie", maar het slaat natuurlijk nergens op. Dus al dat dramaqueen-gedrag van de Russen; ik veeg daar m'n stoepje mee aan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten