Japanse scheidsrechter helpt Brazilië aan de overwinning

Geen categoriejun 13 2014, 8:59
"Als het zo gaat kunnen we net zo goed ophouden met het WK."
Het was een aparte wedstrijd gisteravond: waar iedereen dacht dat Brazilië wel even over Kroatië zou heen walsen waren het de Kroaten die de score juist openden. Daarna maakte Brazilië weliswaar gelijk (schitterende goal van Neymar!), maar verder was het spel van de thuisploeg alles behalve indrukwekkend. Sterker nog, in de tweede helft was Kroatië gewoon beter.
Toch wonnen de Brazilianen uiteindelijk de wedstrijd. Hoe? Door enkele belangrijke beslissingen van de Japanse scheidsrechter. Eerst kreeg Neymar slechts een gele in plaats van een rode kaart toen hij een tegenstander bewust een elleboogje gaf. Vervolgens maakte hij de 1-1. Vervolgens gaf de scheids Brazilië een penalty in de tweede helft terwijl er werkelijk niets gebeurde. 2-1 voor de Brazilianen.
Dat was natuurlijk al erg genoeg, maar meneer Nishimura deed er daarna nog een schepje bovenop: een goal van Kroatië werd volkomen onterecht afgekeurd. Op dat moment had het dus 1-2 voor Kroatië moeten staan, in plaats van 2-1 voor Brazilië.
De Kroaten waren veel sterker en probeerden de gelijkmaker alsnog te scoren (aangenomen dat de scheids zo vriendelijk zou zijn om een nieuw doelpunt niet af te keuren), maar dat lukte niet. In plaats daarvan counterde Brazilië één keer succesvol en werd de eindstand 3-1.
Naderhand reageerde de bondscoach van Kroatië (Niko Kovac) woedend - en neem het hem eens kwalijk:

"Als dit een strafschop was, kunnen we net zo goed ophouden met voetballen. Dan moeten we met zijn allen basketbal gaan spelen. Het is een schande, deze beslissing. Steek je hand maar op als je vindt dat dit een strafschop was. Twee miljard mensen hebben gezien dat er niets aan de hand was. Het is onvoorstelbaar."

Hij voegde daar aan toe:

"Als dit het WK wordt, kunnen we net zo goed onze koffers pakken en naar huis gaan."

Normaal gesproken heb ik niet zoveel waardering voor trainers die scheidsrechters de schuld geven voor de wanprestaties van hun team, maar dit keer heeft Kovac gewoon gelijk. Ik keek gisteravond met stijgende verbazing naar Nishimuras vreemde gefluit. Het gevoel bekroop mij zelfs even dat hij dacht deel uit te maken van het Braziliaanse elftal. Dat moet een heerlijk gevoel voor hem zijn geweest, maar voor de objectieve toeschouwer was het toch iets minder prettig allemaal.
Goed, we weten nu dus hoe het dit WK zal gaan: Brazilië zal continu worden geholpen door scheidsrechters die doodsbenauwd zijn dat het publiek zich tegen hen keert. Iedere tegenstander van het thuisland doet er verstandig aan om daar rekening mee te houden en de speelwijze erop aan te passen. Het is bijzonder jammer, maar feitelijk spelen de andere nationale elftallen tegen twaalf man in plaats van tegen elf; en dan ook nog eens tegen een twaalfde man die beslist welke doelpunten wel tellen en welke niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten