Je zou het bijna zijn vergeten: Oekraïne maakt zich op voor afgesproken staakt-het-vuren

Je zou het bijna zijn vergeten: Oekraïne maakt zich op voor afgesproken staakt-het-vuren

President Zelensky van Oekraïne Bron: Shutterstock: Door Alexey Lesik

De oorlog in Oekraïne is nog steeds aan de gang en zowel de pro-Russische rebellen als het Oekraïense leger willen nu een staakt-het-vuren afkondigen, die ze eerder deze week na druk overleg zijn overeengekomen, met hulp van Frankrijk en Duitsland.

Rebellenleiders en Oekraïense eenheden hebben beide aangegeven dat ze hun eenheden hebben geïnformeerd over de plannen en ze de instructies hebben gegeven om na middernacht de wapens niet meer te gebruiken.

Het naleven van het staakt-het-vuren is een voorwaarde voor het verder uitvoeren van de akkoorden van Minsk uit 2015. Die akkoorden moeten verdere de-escalatie aanmoedigen, maar kent ook meer zelfbeschikking en decentralisatie toe aan de regio's Donetsk en Loegansk, waar al die jaren zo heftig om is gevochten.

Volgens mij stuurt het verdrag aan op een mogelijke breuk van Oekraïne tussen een westers deel en een Russisch deel. Dat zouden de lokale burgers uiteindelijk zelf moeten kunnen bepalen. De vraag is alleen wie de uitslag van zo'n referendum gaat erkennen als het niet uitpakt zoals die partij had gehoopt.

Als die regio's zich bij Rusland aan willen sluiten, dan gelooft geen enkele westerse regering dat volgens mij. Maar als die regio's bij Oekraïne willen blijven en dus meer richting de EU willen bewegen, dan spreekt Rusland natuurlijk van doorgestoken kaart. Loegansk en Donetsk zullen in ieder geval niet lang autonoom en neutraal blijven, als het ze al lukt om dat eerst te worden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer