Jeugdartsen willen antivaccinatie-ouders omzeilen door 16-jarigen aan te sporen tot inenting

Geen categorieokt 13 2018, 9:00
De vereniging van jeugdartsen (AJN) komt met een oplossing om de antivaccinatietrend in Nederland tegen te gaan. Zij gaan zich richten op 16-jarigen, die zelf mogen beslissen of zij zich wel of niet laten inenten, om dat alsnog te gaan doen. Het kabinet steunt dit idee.
Is het laksheid, wantrouwen, stupiditeit of voortschrijdend inzicht? Het zal de AJN een rotzorg zijn. Inenten vinden zij nu eenmaal belangrijk en zij zijn van mening dat dit de volksgezondheid ten goede komt. 16-Jarigen hebben simpelweg de zelfbeschikking omtrent inentingen dus vader en moeder kunnen hoog of laag springen wat ze willen, zoon en dochter kiezen zelf.
In eerste instantie wil men via een brief jongeren aansporen zich te laten inenten, mocht dit niet het gewenste effect hebben dan overwegen zij de mogelijkheid voor een campagne. Denk hierbij aan momenten op school, een inloopspreekuur en waarschijnlijk berichten op social media.
Sinds 2013 constateert men een dalende trend bij vaccinaties en de gevolgen hiervan kunnen catastrofaal zijn. Landen waar de vaccinatiegraad een stuk lager is kampen nu eenmaal met meer ziektes en hogere ziektekosten. Er gaan al langere tijd geruchten over vaccinaties en de effectiviteit of het nut daar van. In Amerika bijvoorbeeld ontstond een hardnekkig gerucht dat vaccinaties de oorzaak van autisme waren. In Nederland vond de discussie vooral plaats omtrent religieuze gezinnen en hun geloof dat God ze zou behoeden voor ziektes, waar ongelovig Nederland dan de dupe van zou worden. Ergens ontstond zelfs het gerucht dat de overheid allerlei chemicaliën in het 'zogenaamde' vaccin zou stoppen die ons zouden beïnvloeden. Een gerucht waarschijnlijk geïnspireerd op het 'fluoride-in-drinkwater' verhaal.
Dit werd natuurlijk allemaal afgedaan als conspiracy theory onzin. Er is echter ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van vaccins die al snel aan zouden tonen dat er geen significant verschil was tussen ingeënte en niet-ingeënte mensen. Hoe degelijk dit soort onderzoeken zijn is mij niet bekend. De impact van dergelijke conclusies, of het nou goed of slecht is onderzocht, is immens. Het wordt hoogtijd dat men niet op basis van autoriteit maar door onomstotelijk bewijs aantoont of het wel of niet effectief is. Voor de klimaatdiscussie meent men ook 97% consensus te hebben, dit zou voor vaccinaties ook een knoop kunnen doorhakken!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten