Joepie! Het is weer onrustig in Tunesië

Geen categorieaug 04 2013, 10:14
Wat is de Arabische Lente toch een feest zeg!
In Tunesië zijn gisteren duizenden en nog eens duizenden aanhangers van de zogenaamd 'gematigd' islamistische premier Ali Larayedh en zijn ministersploeg de straat opgegaan. Ze wilden daarmee tegenwicht bieden aan de anti-overheidsdemonstraties van de afgelopen dagen (en weken).
Dat bericht De Telegraaf vandaag. Ik citeer de krant van wakker Nederland maar even:

De regeringspartij Ennahda had aanhangers opgeroepen hun stem te laten horen. Aan die oproep werd dus massaal gehoor gegeven. Demonstranten maakten duidelijk dat ze geen 'Egyptische toestanden' willen en achter hun gekozen leiders staan.

De reden dat tegenstanders de straat op zijn gegaan is de vroegtijdige dood van oppositiepoliticus Mohamed Brahmi, een Arabische Nationalist die in de voetsporen wilde treden van Gamal Abdel Nasser. De regering - en dan met name Ennahda - wordt door zijn aanhangers verantwoordelijk gehouden voor zijn dood: op 25 juli werd hij neergeschoten. In het ziekenhuis vonden doktoren 14 kogels in zijn lichaam.
Hoe dan ook, zijn aanhangers pikken die aanslag natuurlijk niet, en eisen het aftreden van de nieuwe regering. Ondertussen gooien radicale moslims ook nog even olie op het vuur; zo slachtten zij onlangs acht Tunesische soldaten af nabij de grens met Algerije. Gewoon, om de spanning eens goed op te voeren.
Net als in Egypte heeft het er alle schijn van dat het dus ook - weer! - misgaat in Tunesië. Die zogenaamde 'Arabische Lente' blijft maar voortduren... met revolutie na revolutie.
Het beste waar we op kunnen hopen is dat de stabiliteit van voor de 'Lente' binnenkort terugkeert. Indien nodig, dan maar met een nieuwe seculiere dictator.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten