Jolande Sap wil referendum over lijsttrekkerschap

Geen categoriemei 12 2012, 15:14
Jolande Sap is duidelijk bang voor rivalen. Daarom wil ze dat er zo snel mogelijk een referendum wordt gehouden over het lijsttrekkerschap van GroenLinks.
Sap is een pittige tante. Nou ja, eigenlijk valt dat natuurlijk wel mee, maar ze probeert het.
Het is alleen een beetje jammer dat ze zich zo in de kaarten laat kijken:

Als er meerdere kandidaten zijn „zou het goed zijn als er in dat geval een lijsttrekkersreferendum komt”, zei Sap vrijdag. „Ik ga niet over de procedures, dat is aan ons partijbestuur. En het moet natuurlijk wel praktisch haalbaar zijn. Maar voor de partijdemocratie is het mooi. Bovendien is het snel.”

"Voor de partijdemocratie is het mooi", aldus Sap. Tsja. Dat is misschien wel zo, maar niemand die erin trapt dat dit de werkelijke reden is dat ze opeens voor een referendum is. De echte reden is natuurlijk de tweede: "Bovendien is het snel".
Dat is van het grootste belang voor Sap omdat de 'campagne' dan kort gehouden kan worden. Een korte campagne is, het zal u niet verbazen, in het voordeel van de kandidaat die de touwtjes op dit moment in handen heeft. Uitdagers moeten zich eerst in de kijker spelen, naam maken voor zichzelf. Zo'n Tofik Dibi moet wekenlang uitleggen waarom hij anders is dan Sap, waarom hij zijn partij uit het slop kan trekken. Dat is niet gedaan in een dag of twee.
Door nu al aan te dringen op een referendum - dat snel eventjes georganiseerd moet worden - zegt Sap dus eigenlijk dat ze haar mogelijke tegenstanders vreest. Hoe langer de strijd duurt, hoe langer de partij erover kan doen, hoe groter ze de kans acht dat ze van het leiderschap wordt beroofd en op zoek kan naar een nieuwe carrière.
Slim? Misschien wel - ze creëert immers een imago van een vrouw die 'democratisch' is in hart en nieren. Mensen die opletten, hebben echter in de gaten dat de vork net iets anders in de steel zit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten