Zorgwekkende toename in aantal Joodse Nederlanders dat naar Israël emigreert

Geen categoriejan 08 2016, 21:00
Het toenemende antisemitisme in ons land heeft een ongelooflijk negatieve impact op het aantal joden: volgens het Israëlische ministerie van immigratie zijn er vorig jaar 85 Nederlandse joden naar Israël geëmigreerd, dat is een toename van 39 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

De toename is saillant omdat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vorig jaar Joden opriep naar Israël te verhuizen, na de aanslag op Charlie Hebdo en een koosjere supermarkt. In totaal telde het land vorig jaar bijna 30 duizend nieuwkomers, het hoogste aantal in vijftien jaar. De meeste migranten kwam uit Frankrijk, 7900.

Guy Muller van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is nog niet bereid om het een "migratiegolf" te noemen, maar geeft wel toe dat steeds meer joden vertrekken en dat achterblijvers er ook over nadenken om binnenkort toch maar te verhuizen:

"85 is nog steeds niet veel op een gemeenschap van 45 duizend. Maar Joodse Nederlanders zijn wel meer bezig met de vraag of ze ooit zullen vertrekken."

Natuurlijk gaat het niet om het aantal an sich, maar om de toename. 39 procent is gewoon ontzettend veel, en het zou reden moeten zijn voor iedereen -- de politiek, en zeker ook het CIDI -- om zich ernstig zorgen te maken over de toekomst van het Nederlandse jodendom.
Feit is dat steeds meer Nederlandse joden zich niet langer welkom of zelfs maar veilig voelen in hun eigen land. Daarom denken zij er serieus over na om te emigreren, en namen bijna 100 joden die stap daadwerkelijk in het afgelopen jaar. Dit moet reden zijn voor de politiek en maatschappelijke instanties om nu eindelijk in actie te komen tegen het nieuwe antisemitisme, dat eerst en vooral uit islamitische hoek komt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten