snapshot 1

Mooi zo! Kabinet slaat te strikt OMT-advies gewoon in de wind en gaat, onder voorbehoud, meer versoepelen

Geen categoriemei 11 2021, 21:00
"Alles wijst erop dat we op weg zijn naar een mooie zomer," zei demissionair premier Rutte tijdens de persconferentie. De versoepeling hangt wat het kabinet betreft niet af van een procentje meer of minder instroom in de ziekenhuizen.
Eventjes leek het erop dat het kabinet nieuwe versoepelingen weer een week uit ging stellen. Omdat het RIVM en het OMT het niet eens waren dat de daling van 20,2 procent in het aantal ziekenhuisopnames voldoende zou zijn voor versoepelingen, terwijl ze eerder zelf zeiden dat 20 procent wél goed genoeg zou zijn. Het kabinet legt die discussie over een procentje meer of minder in ieder geval grotendeels naast zich neer, en gaat Nederland gewoon verder van het slot gooien. Dat meldt De Telegraaf.
Vanaf 19 mei moet het weer mogelijk zijn om een bezoek te brengen aan een pretpark of dierentuin. Sportscholen en zwembaden gaan ook weer open. De openingstijden voor de terrassen worden verruimd. Nu kan een terrasbezoek van 12 tot 18 uur, en dat wordt opgerekt 6 tot 20 uur. Ook kunnen er vakantieplannen worden gemaakt, want de grenzen gaan weer open.
Het grootste probleem waar het kabinet nu mee zit, is het volledig heropenen van de scholen. Alle versoepelingen gaan sowieso niet door als de coronacijfers toch ineens spontaan blijken te stijgen, maar de scholen heropenen tijdens een daling zou opnieuw een piek kunnen veroorzaken. Aan de andere kant gebeurt dit op een moment dat het hartje lente is, het weer meezit en het warmer wordt. Dat kan bevorderlijk zijn voor de coronacijfers, waardoor het effect van heropening van de scholen mogelijk teniet wordt gedaan.
Rutte zegt in ieder geval optimistisch te zijn over het in laten gaan van de versoepelingen op 19 mei. Wij zeggen: kom maar op!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten