Kabinet maakt einde aan statiegeld

Geen categoriemrt 05 2012, 20:30
Het zijn de kleine dingen die het kabinet doet.
Okay, het kabinet-Rutte schaft alleen het statiegeld op petflessen af, en dus niet op glas, maar het is een stap in de goede richting. Nederlanders gaan gebukt onder de regelzucht van vorige kabinetten, dus een complimentje voor staatssecretaris Joop Atsma is op z'n plaats. Atsma schrijft in een brief aan de Tweede Kamer het volgende:

Verpakkingsfabrikanten hoeven in de toekomst niet door te gaan met het heffen van statiegeld op plastic flessen (petflessen). Dat vloeit voort uit een akkoord dat staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) heeft gesloten met de verpakkingsindustrie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Minder regeltjes zijn een zegen voor de burger en/of consument. Hoe minder bemoeiziek de overheid, hoe vrijer de burger. Er zit ook een economische gedachte achter het stoppen met verplicht extra betalen voor een fles cola. Het inzamelen van petflessen is ongelofelijk duur en ontzettend inefficiënt.

De bedrijven willen van het statiegeld af, omdat de relatief kleine stroom petflessen nu los van het overige kunststof verpakkingsmateriaal wordt ingezameld. Dat is inefficiënt en duur. Inzameling via statiegeld kost 6 cent per fles, terwijl de andere wijze 1 tot 1,5 cent per fles kost.

Eindelijk ziet de overheid het licht. Het zijn de kleine dingetjes die het kabinet-Rutte doet om het leven een tikje aangenamer te maken. Hoe anders was dat onder het vorige CDA-PvdA-CU-kabinet.
Oppositiepartij ChristenUnie heeft het licht nog niet gezien. Fractievoorzitter Arie Slob vindt dat Atsma een knieval maakt voor de producenten, terwijl er een 'breed draagvlak is onder de bevolking' voor het inleveren van de flessen. Grappig, ik heb nog nooit iets gemerkt van dat brede draagvlak onder 'de bevolking'. Angst voor het op straat laten slingeren van petflessen door luiwammesen lijkt me bangmakerij; lege flessen gooien we voortaan in de prullenbak.
Dus, ik vraag het me af. Zijn er voorstanders van het inzamelen van flessen bij de supermarkten, nu bekend is dat dat dus geld- en tijdverspilling is? Iemand? Nee he?
Als er toch iemand is die gelooft dat het een bende op straat wordt nu het einde nabij is voor het statiegeld, dan zeg ik: u bent een etatist. Nee, dat is geen compliment.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten