Kabinet Oekraïne treedt af

Geen categoriejul 24 2014, 18:59
Einde oefening voor de regering van premier Jatsenjoek.
In Nederland en de rest van de wereld hebben we het de laatste dagen vooral over Oekraïne wat betreft de aanslag op vlucht MH17, maar er is daar veel meer aan de hand. Zo zijn er niet alleen rebellen die huishouden in het oosten van het land, maar Kiev heeft ook enorme economische en andersoortige problemen.
Hoewel de regerende partijen het met elkaar wilden oplossen is dat niet gelukt. Premier Jatsenjoek maakte eerder vandaag bekend dat zijn kabinet het bijltje erbij neergooit:

"Ik kondig mijn aftreden aan in verband met de val van de coalitie", sprak Jatsenjoek donderdagmiddag. ''Wat voor opties hebben we als de coalitie uit elkaar is gevallen, er niet gestemd is over wetten, soldaten niet betaald kunnen worden, dat er geen geld is om geweren te kopen, dat er geen mogelijkheden zijn om de gasvoorraden aan te vullen'', lichtte Jatsenjoek tegenover parlementariërs zijn beslissing toe.

Dit is natuurlijk een enorme afgang voor de (ex-) premier en de regerende partijen - of zelfs voor het hele land. Juist nu is het van groot belang om de handen ineen te slaan en het land er samen bovenop te helpen. Daar komt bij dat het bepaald niet onmogelijk had moeten zijn om afspraken met elkaar te kunnen maken over meer geld voor defensie (goh, dat zou wel handig zijn in deze situatie ja) en nieuwe wetgeving op het vlak van energie, wat weer niet zo gek is aangezien Oekraïne op dat gebied nogal afhankelijk is van Rusland, wat tegenwoordig niet bepaald handig is.
De verantwoordelijke politici moeten zich dus schamen... maar dat betekent niet dat de hele Oekraïense bevolking hier boos over is. Uit onderzoek zou namelijk blijken dat 80% van de Oekraïense kiezers wil dat er nieuwe verkiezingen komen. De nationalistische partij Svoboda en de UDAR-beweging, die wordt geleid door voormalig bokser Vladimir Klitsjko, trokken hun steun aan de regering in. Het is nu aan de oud-bokser om een verkiezingsoverwinning te boeken en zijn land alsnog op de rails te zetten. Als dat niet lukt is Oekraïne wel een heel gemakkelijke prooi voor Vladimir Poetin; die zal daar ongetwijfeld dankbaar gebruik van willen maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten