Kabinet Rutte II hield informatie over uitgave 2,1 miljard achter

Kabinet Rutte II hield informatie over uitgave 2,1 miljard achter

Kabinetten Rutte en grote geldbedragen lijken vroeg of laat een explosieve cocktail van misinformatie en intrige te worden. De dividendkwestie is nog niet overgewaaid of er is al een volgende miljarden uitgave die de coalitie doet schudden. Via NU.nl.

Op basis van onderzoek van de NRC schijnt het dat de Tweede Kamer onjuist is geïnformeerd tijdens kabinet Rutte II. Het Rijk zou niet onder een uitgave van 2,1 miljard euro richting de verpleeghuiszorg kunnen komen. Het moest en zou gebeuren, kan niet anders, écht nodig. Nou, blijkbaar niet dus. Toenmalig minister Martin van Rijn beweerde zelfs dat er niet over te onderhandelen viel want het was 'wettelijk onmogelijk'. Van Rijn blijkt nu 'wettelijk full of shit' en heeft de Tweede Kamer simpelweg verkeerd geïnformeerd.

NRC kwam tot deze conclusie op basis van notities, interne e-mails en gesprekken met betrokkenen. Op basis hiervan blijkt er wel degelijk ruimte te zijn geweest voor andere opties die tot een heel ander resultaat hadden geleid. Zelfs verwoorden ze het als 'zou de financiële gevolgen enigszins kunnen mitigeren.' wat neerkomt op 'had geen 2,1 miljard hoeven kosten.'

Kabinet Rutte II heeft het bestaan van deze andere opties dus achter gehouden waardoor het voor de Tweede Kamer leek alsof betalen de enige optie was. De ministeries Algemene Zaken en Volksgezondheid laten weten dat het 'staand beleid' is om juridische adviezen aan het kabinet niet te delen met de Tweede Kamer. Dat is natuurlijk nogal raar omdat het in dit geval de mogelijkheden van de Tweede Kamer tot controle ernstig beperkt.

Prima dat niet ieder advies aan het kabinet zijn weg vindt naar de Tweede Kamer als dit geen gevolgen heeft voor de besluitvorming, maar ze simpelweg niet informeren mag nooit onderdeel van het advies zijn.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties