Kamer: Koenders te soft richting Venezuela

Geen categoriejun 04 2015, 10:00
Partijen in de Tweede Kamer hebben kritiek op minister Koenders. Volgens hen moet Nederland een hardere aanpak voeren richting Venezuela.
VVD, SP, D66 en het CDA vinden de benadering van Venezuela te soft. Venezuela is een buurland van het Nederlandse koninkrijk omdat het vlakbij de Nederlandse Antillen ligt. Het autoritair geregeerde socialistische land wordt de laatste jaren steeds instabieler. Han ten Broeke, buitenlandwoordvoerder van de VVD, zei het volgende:
"Venezuela is in ademnood. De economische situatie is daar zo instabiel, dat het kan leiden tot een implosie, maar ook explosie"
Het gaat economisch steeds slechter met Venezuela en er is een tekort aan levensmiddelen en medicijnen. Tegenstanders van het regime belanden steeds vaker zomaar achter de tralies. Ten Broeke wijst erop dat een economische ineenstorting van Venezuela kan leiden tot vluchtelingenstromen richting de Antillen als de andere buurlanden van Venezuela hun grenzen sluiten. De eilanden moeten hier goed op voorbereid zijn, aldus de VVD'er:
"Er wordt nu niet eens onderkend dat dit een scenario is. De buurlanden van Venezuela kunnen de grenzen zomaar sluiten."
De PvdA meent dat de invloed van Nederland beperkt is. Kamerlid Michiel Servaes meent dat Zuid-Amerika en de Verenigde Staten meer te vertellen hebben in de regio, wel is hij een voorstander van een grotere rol van de EU.
Niet alleen economisch gaat het slecht met Venezuela, de Venezolaanse president Maduro laat zich de laatste tijd ook vaker in agressieve termen uit. Hij beschuldigt de VS ervan de Antillen als geheime basis voor een aanval op Venezuela te gebruiken. Ook dreigde Maduro vorig jaar oorlogsschepen richting Aruba te sturen omdat Nederland een van drugshandel verdachte Venezolaanse diplomaat had gearresteerd. Uiteindelijk liet Nederland de diplomaat vrij om escalatie te voorkomen.
CDA-kamerlid Raymond Knops verwacht van Koenders een fermere opstelling:
"Koenders verwacht dat het zover niet zal komen, maar dit moet je vergelijken met de dreiging van Rusland. Je moet je voorbereiden op iets dat kan gebeuren. Ook onze landgenoten in de Caraïben verdienen de bijstand van dit kabinet"
D66 hekelt de "fluwelen handschoentjes" van Koenders, en ook de SP noemt de aanpak "onvoldoende".
Minister Koenders zegt de ontwikkelingen in Venezuela nauwlettend te volgen, maar stelt tegelijkertijd dat de relatie met Venezuela is gebaseerd op goed nabuurschap, en dat het kabinet in de relatie tussen beide landen blijft investeren.
Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de kwestie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten